piekła te ciastka w jednym z programów telewizyjnych. Nie zawiodłam się i Wam również polecam. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru pudru 220 g masła Masło utrzeć na gładko, dodać cukier puder, mąkę i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto na dno bez(...)boków. Przyłożyć papierem do pieczenia i wyrównać ciasto dnem szklanki. Całość musi być równa i gładka. Odwrotną stroną noża nie przecinając ciasta zaznaczyć 8 równych trójkątów. Patyczkiem do szaszłyków zrobić w każdym trójkącie 9 dziurek. Schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 1 godzinę. Ciasto musi być rumiane
O kuchni z uczuciemKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki(...)bez pestek Blachę do pieczenia wykładam papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko
prawdziwe jedzenieŁaciaty sernik truskawkowy bez pieczenia. Wymaga od nas trochę cierpliwości i pracy, ale efekt końcowy nam to wynagrodzi. Ciasto jest orzeźwiające, delikatne i bardzo smaczne. Sezon truskawkowy trwa, a więc korzystajmy z tych smacznych owoców. Zaleta tego ciasta to fakt,że nie musimy w czasie tych upałów uruchamiać piekarnika. Spód ciasta zrobiłam z ciastek, ale również możecie wyłożyć(...)wierzch pozostałą część masy truskawkowej i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie wlewamy mus truskawkowy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ozdabiamy truskawkami. łaciaty sernik truskawkowy bez pieczenia
O kuchni z uczuciemużywam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml . Jak zrobić ciasto makowo-serowe? Spód: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto podpiec około 8 minut w piekarniku nagrzanym(...)wyrównać. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto przed podaniem powinno spędzić co najmniej 12 godzin
Kuchcik gotujeMoje słodkie szaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki
Pani na desersosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej(...)później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest
Kulinarne przygody GatityZwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki
Kucharzycaowocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem. The post Ciasto dyniowe z jabłkiem appeared first
codojedzeniapartię oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia: warstwę jasnego ciasta, warstwę ciemnego ciasta i jeszcze jedną ciasta jasnego. Na trzeciej warstwie układamy odsączone z syropu kulki agrestu. Całość zakrywamy bezą ubitą z białek i cukru trzcinowego (na ksylitolu beza się nie uda- będzie gumiasta). Białka umieszczamy w misie miksera, ubijamy na pół(...)łyżce cukier trzcinowy i cały czas ubijamy Masa powinna wyjść bardzo gęsta. Taką masę rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki przygotowaną wcześniej kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować lukrem przygotowanym
Smaczne Zdroweowoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie, a jak bym dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie. Inspiracja: klik Składniki ciasto blaszka 24x34(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy równomiernie w cieście). W jednej misce mieszamy
kruche babeczkiCzasami potrzebuję zrobić jakiś szybki deser bez pieczenia. Dzisiaj wykorzystałam upieczone ciasto, pokruszyłam na drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy. Myślę, że taki deser można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki ;) Standardowo nie użyłam cukru - budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie(...)cukru nie ma :) Oczywiście możecie wykorzystać dowolne ciasto do wykonania pierwszej warstwy lub pokruszyć jakieś dobre ciasteczka ;) Prosty deser z budyniem i musem jabłkowym (bez cukru) kilka kromek domowego ciasta (ja użyłam bezglutenowego z karobem i bananami ) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu śmietankowego słoiczek domowego musu jabłkowego ekspandowane ziarna zbóż do dekoracji Mleko przelać
FitKotczosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą
Moja smaczna kuchniaszklanki cukru 3 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 3 łyżki cukru pudru 100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie Piątnica Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru(...)sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 30-35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku. Ciasto czekoladowe: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając
Wanilia i Kardamon