Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje
codojedzeniaSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki
Ala piecze i gotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotujeOkoło 10 minut prze końcem pieczenia drugiego biszkoptu zacząć przygotowywać bezę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i lekko ubić je mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. 6. Na gorące ciasto, dopiero co wyjęte z piekarnika, przełożyć bezą, wyrównać. Łyżką z wierzchu pozaciągać bezę ( patrz FILM ). Blaszkę wstawić(...)minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut i następnie nożem oddzielić bezę od brzegów blaszki. Ostrożnie zdjąć obręcz i bezę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 7. Do miski przełożyć oba sery, dodać wanilię, cukier puder i wymieszać mikserem (powstanie gęsty krem ( patrz FILM ). Dodać fix i wymieszać mikserem. 8. Z biszkoptu bez bezy zdjąć
Mała CukierenkaMacie ochotę na sernik? Na pewno. Proponuję sernik z brzoskwiniami i pyszną bezą. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 25 dag margaryny Masa serowa: 5 jajek 1 kg zmielonego sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel(...)wystudzone ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni . Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i kisiel. Brzoskwinie rozkład am y na masie serowej i przykrywamy ubit ą pian ą. Na wierzch ścieramy pozos tałą część ciasta. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 16 0 stopni. Studzimy. Smacznego
Pyszności SłodkościNie da się ukryć, że 3 bit to bardzo słodkie ciasto, ale niektórzy za to właśnie uwielbiają desery :) słodkie, ale pyszne. Dużym plusem jest to, że
upichcicjuż Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez(...)sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem (3/4 części). Wylej masę orzechową. Na nią wyłóż delikatnie dżem porzeczkowy, bezę i resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 170 stopni. Ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Filmik z ciastem wyjętym prosto z pieca na Instagramie
SMYKWKUCHNItych pysznych owoców. Zapewniam Was, że ciasto przygotowuje się naprawdę szybko, zatem bez zbędnego przedłużania, zabierzmy się za pieczenie! Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: Około 70 dag śliwek węgierek bez pestek 150 g mąki gryczanej białej (ja po prostu mielę kaszę gryczaną niepaloną) 100 g mąki ryżowej(...)miksera. 5. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do formy do pieczenia. 6. Na wierzchu ciasta układamy gęsto połówki śliwek, skórkami na dół, delikatnie wciskając je w ciasto. Jeśli śliwki są mało dojrzałe lub kwaśne, posypujemy je dodatkowo niewielką ilością cukru trzcinowego. Możemy również posypać je cynamonem. 7. Gotowe ciasto pieczemy przez około 1 godzinę, po czym wyciągamy z piekarnika
Okiem Blondynki by McBlondikuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 min do napuszenia. Po tym czasie ciasto posmarować lekko mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C ok.35-40 min - u mnie w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Jeśli podczas pieczenia ciasto od góry zbyt mocno się przypieka, można przykryć je folią aluminiową na ostatnie
Grunt to przepis!szklanki) 50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu ) Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się(...)podczas pieczenia. Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze
Smak mojego domuidealnie komponują się ze smakiem czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą(...)delikatnie mieszając do połączenia składników.Ostrożnie przelewamy masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i lekko stukamy by usunąć pęcherzyki powietrza. Wierzch można posypać owocami (u mnie były to mrożone maliny).Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku ok.35-45 minut (program góra-dół) aż dobrze wyrośnie a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne.Ja piekłam 45 minut
Smaczne ZdrowePyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie
Pink Envelopewlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki(...)czystej, suchej misce na sztywna pianę (sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując. Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca). Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel
Chocolate Muffin Blogpokrojonego w kostkę 3 łyżki mąki ziemniaczannej 1słoik konfitury truskawkowej 1 paczka migdałów beza 5 białek 200 g cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczannej troszkę soku z cytryny tak na koniec łyżeczki przygotowanie ciasta Mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia oraz żółtka (same bez białek ) wyrabiamy(...)stolnicy na jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną i pozostałą konfiturą kłaść na ciasto a na to bezę białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz cytryną odrobina i wykładamy na rabarbar
Moje Wyrobynaleśnikowy placek dobrze się zwijał nie może być zbyt przesuszony (pieczemy bez termoobiegu), a w cieście nie omijajcie oleju jako składnika - uelastycznia ciasto. P.s. Na zdjęciu ciasto w środku wydawać się może surowe, ale takie nie jest. Przynajmniej nie w smaku :) chyba po prostu jednak przysuszyłam zbyt długim pieczeniem (bo przy zwijaniu nie, ale przy przekładaniu lekko zaczęła
Kolorowy Przepisownik