bataty - 3178 przepisów (strona:162/212)

Zupa z pieczonego batata i marchwi. 139

żony, która próbowała zupy sama, gdy byłem z dzieciakami na wycieczce :) Skorzystajcie z tego przepisu, a być może również doczekacie się jakichś pochwał ;) Składniki: 1 większy batat 3 marchewki 1 cebula 1 litr bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka soku z cytryny oliwa sól i pieprz Wykonanie: Batata, marchewki

zadanie-gotowanie
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 141

zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą 127

warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Teraz przejdzmy do zupy. Składniki 1 dynia Hokkaido (ok.1 kg ) 2 jabłka 1 por 2 ziemniaki u mnie bataty 1 łyżka   oleju kokosowego extra virgin 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli, u mnie różowa himalajska 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu 1 łyżka chrzanu

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 111

dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni.  Burgery  Bataty gotuję na parze lub piekę w piekarniku. Kaszę jaglaną gotuję do miękkości. Cebulę siekam i smażę na podanej ilości oleju z dodatkiem wszystkich przypraw. W malakserze umieszczam podsmażoną cebulę, ugotowaną

Mango Papaja
Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw 132

Myślę, że to też super pomysł na fit lunchbox do pracy, szkoły albo na studia ;) Można podawać z dowolnymi warzywami, u mnie były to marchewki, mieszanka brokułów, ziemniaki i bataty. Całość posypałam koperkiem i dodałam olej kokosowy. Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw 1 puszka łososia w wodzie 1 mała cebula 3 łyżki płatków jaglanych 1 małe

FitKot
Purée z dyni 154

zawiera twardsze fragmenty, można go zblendować na gładką masę. Takie purée można jeść od razu (z solą i tłuszczem) jako zamiennik albo dodatek do purée z ziemniaków albo batatów. Możemy także przełożyć purée dyniowe do torebek i zamrozić albo zawekować w słoikach: gorący miąższ dyni włóż do wyparzonych słoików i wekuj (pasteryzuj) przez około godzinę oraz po ostudzeniu jeszcze

PaleoSMAK
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 804

która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry

Zdrowie na języku :P
Marchewkowy budyń jaglany 160

rozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie

Even Better Food
Wegańska nutella czyli, krem z pieczonych kasztanów (bez glutenu) 208

Pomimo, iż jeszcze nie cieszą się tak dużą popularnością jak bataty czy też inne bardziej egzotyczne przysmaki, to myślę że są warte uwagi. Mowa o kasztanach jadalnych, które czasem też nazywane są maronami. U mnie ciekawość smaku i odkrywania nowych produktów wygrała z wszelkimi innymi za i przeciw. Powiem szczerze, że początkowo rozbawiły mnie komentarze porównujące ich smak do pieczonych

vaniliowoczekoladowa
Pierś kurczaka z mieszanką warzyw i batatem 134

smażenia Sposób przygotowania: Batata obieramy myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 15 minut. Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pierś kurczaka z warzywami. Jeśli batat się ugotuje to kroimy go w plastry i umieszczamy go na patelnie wraz z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy przyprawy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 194

kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt 1 batat 1 cebula ½ cytryny ½ -1 papryczka chili 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka gęstej śmietany  1 ząbek czosnku oliwa świeżo mielony pieprz Sos Mojo Verde Canario Składniki: 4 ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
Wege-burgery 172

grubości kotletów. Przechodzimy do składania burgerów.  Bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, kotlety, ser, jeśli chcemy i całość przebijamy patyczkiem do szaszłyka. Można podawać z frytkami ( domowe frytki z batatów) . Smacznego

Kuchnia od dwojga
Klopsiki z buraka i kaszy kuskus 222

klopsiki z buraka i kaszy kuskus. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i wilgotne w środku. Świetnie smakują na ciepło podane w taki sposób jak na zdjęciu - z frytkami z batatów, kiełkami i sosem czosnkowym lub chrzanowym. W sumie dziwne, że ten przepis pojawia się tutaj dopiero teraz, bo zajadamy się nimi już od jakiegoś czasu. Mamy nadzieję, że pokochacie

two broke sisters
Hummus od podstaw – jak gotować ciecierzycę 260

suszonymi pomidorami , ziarnami prażonej ciecierzycy, orzeszkami ziemnymi, sezamem, za’atarem, ziołami… My zjedliśmy z chlebkami naan – resztę na drugi dzień lekko wzmocniłam czosnkiem i podałam jako uzupełnienie do pieczonych batatów i świeżych warzyw. PS.: Przepisy na hummus są wszędzie, jak blogosfera długa i szeroka. U Jadłonomii i Agnieszki Kręglickiej też przeczytacie o sodzie. Nie ma w tym nic odkrywczego

Karo in the Kitchen
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 129

znajomymi! Na warsztaty zabrałam ze sobą córkę Sarę, bo wychodzę z założenia , że "czym skorupka za młodu nasiąknie...." Mój zespól przygotował smażonego sandacza podanego na grzybach. Zupą z batatów i marchwi zajął się inny zespół.  Natomiast to co przygotowało stanowisko trzecie, było totalnym zaskoczeniem.  Myślałam, że już nic mnie nie zdziwi, a tu taka niespodzianka! Deser – francuski tost

Z Kuchni Do Kuchni