bataty z mielonym - 362 przepisów (strona:4/25)

PIKANTNY KREM Z BATATÓW 182

papryczka chili 2 wielkie obrane bataty (ok. 450 g) 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sos sojowy do smaku Bataty kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek obieram, siekam drobno wraz z papryczką chili (z pestkami) i szklę na odrobinie oleju roślinnego. Wrzucam słodkie ziemniaki, zalewam

W kuchni Karmel-itki
Pieczone BATATY 90

przeciśnięty przez praskę boczek pokrojony w paseczki (np. ten z Lidla) 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu, np. Develey sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony szczypta ziół prowansalskich Wykonanie: Plastry batata ułożyć na blaszce, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. W tym czasie przygotować farsz

Trufelkowo
Łosoś z frytkami z batatów 217

łyżeczki kurkumy pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego poł łyżeczki soli Frytki z batatów: 2 bataty / pataty (każdy po ok. 400 g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego listonic_type(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego'; document.write(" "); Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej

Poezja smaku
Bardzo kobiece jajko w koszulce na czosnkowym szpinaku i rosti z batatów 157

super mocy, niczym delikatne jajko w koszulce o pięknym krągłym kształcie, o sprężystej białej otoczce i płynnym, delikatnym wnętrzu pełnym dobra i koloru słońca. Do tego szczypiorek i świeżo mielony czarny pieprz...pazura mieć trzeba od czasu do czasu! :) To wszystko razem tworzy niesamowitą harmonię smaków i kolorów, tak jak my wszystkie w świecie, bo czymże byłby świat(...)batatów na 3-4 porcje Potrzebujesz: Rosti z batatów: 1 duży batat (ok.600g) 1 jajko  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Czosnkowy szpinak: 3 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku szczypta soli Jajko w koszulce: 3-4 jajka 2 łyżki białego octu winnego garnek z gotującą się wodą Do tego: świeży posiekany szczypiorek mielony

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczone frytki z batatów 118

jeść fast foodów i do dzisiejszego obiadu upiekłam frytki z batata, które są o wiele zdrowsze i okazały się również smaczne 😋 Składniki: batat 1 duży, czosnek 1 ząbek, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz, oliwa 3 łyżki, Sposób przygotowania: Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Tarta z batatami 105

przygotowaniu wielu, fajnych dań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany(...)tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Bataty kroimy w cienkie plastry i blanszujemy wrzątkiem. Boczek i szalotkę smażymy na smalczyku roślinnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku

Wielki apetyt
Wegańskie pieczone pulpety z batata i tofu 93

tofu naturalnego 1/2 batata 4 łyżki białego sezamu przyprawy: chili, czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy  WYKONANIE: batata obieramy i trzemy na tarce 2 łyżki sezamu mielimy w młynku tofu blendujemy z batatem, zmielonym sezamem i przyprawami- następnie dodajemy pozostałe łyżki sezamu i całość mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce zblendowanych składników, formujemy pulpety i pieczemy

healthy dreams
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 188

mnie kusiły. Po prostu musiałam je przygotować. Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek

Fabryka pomysłów
Grillowany kurczak z frytkami z batatów 194

czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki chilli sól i pieprz 3 łyżki mąki kukurydzianej Bataty obieramy ze skórki (ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że warto, bo skórka jest dość twarda i kłopotliwa w jedzeniu) i kroimy w słupki

Cooking Monster
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 107

pieczarek garść zielonej fasolki ciętej 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 50 ml octu balsamicznego 1 łyżka wody sól, świeżo mielony pieprz do smaku Pierwsze co robimy bataty  wg tego przepisu Ja swoją marchewkę i fasolkę podgotowałam na parze(można to zrobić wcześniej bo i tak dodajemy wszystko później do pieczarek i podsmażamy

Piekielna Kuchnia Pati
Wielkanoc na słodko 307

kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/wielkanocny-mazurek-o-smaku-kokosowej.html Leśny sernik z nutą egzotyki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/lesny-sernik-z-nuta-egzotyki.html Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/sernik-z-musem-pomaranczowo-miechunkowym.html Sernik królewski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/11/sernik-krolewski.html Serobrownie z batatem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/03/serobrownie-z-batatem.html Sernik bez mielenia http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/sernik-bez-mielenia.html Babeczki do koszyczka http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/sodkie-mini-babeczki-do-wielkanocnego.html Bezowe gniazda z kremem oreo http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/bezowe-gniazda-z-kremem-oreo.html Czekoladowe ptasie gniazda http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/czekoladowe-ptasie-gniazda.html Jajka sadzone na słodko

Kuchnia w czekoladzie
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 180

mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w różnej postaci, pieczone, w zupie-krem w połączeniu np. z marchewką, niedawno opublikowałam na blogu przepis na pieczone bataty , który cieszy się dużym powodzeniem wśród moich znajomych, którzy mieli okazję je spróbować, a dzisiaj proponuję Wam jeszcze jeden prosty przepis na frytki z batatów, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a uważam, że tak podane

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 162

twarożku „Mój ulubiony” 4 łyżki oliwy 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 125 ml śmietanki 36 % sok i skórki z dwóch limonek 200g batatów Spód: 100 g marchwi 200 g mielonych migdałów 200 g masła100 g pokruszonych pistacji 1 żółtko szczypta soli Polewa 150 g białej czekolady 200 ml śmietanki 36% 100 g zmielonych pistacji sok i skórka(...)tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą marchew, dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości

karmelowy
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 107

opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże ziemniaki (przy IO mogą być bataty) 1 duży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść

Cytryna&Co.
Jaglane kotlety piri – piri 150

Przepadniecie już z pierwszym kęsem Składniki na około 8 kotletów: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (+ 1 szklanka wody) około 150 g upieczonego miąższu batata (tj. mniej-więcej jeden nieduży batat) 1 łyżka mąki ryżowej 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli(...)jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie

Even Better Food