bataty z mielonym - 362 przepisów (strona:8/25)

Gulasz z batatami 165

spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka słodka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Wszystkie cebule obrać i posiekać w kostkę(...)pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Również wrzucić do brytfanny z cebulą. Całość polać obficie oliwą i przyprawić mocno solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, słodką papryką, odrobiną ostrej i na koniec wędzoną. Następnie posypać wszystko mąką, wymieszać i ponownie posypać mąką. Włączyć palnik i całość smażyć mieszając od czasu

Passions hobbies life
Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem 113

porcji. 1 batat = 1 porcja. Składniki (2 porcje): 2 bataty 2 duże garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) sól, świeżo zmielony pieprz 1 puszka ciecierzycy słodka i ostra papryka mielona (jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę, to możesz ją również dodać) 1 plaska łyżka oleju kokosowego(...)góra – dół. Bataty dokładnie umyj i osusz. Nakłuj je widelcem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 – 50 minut (do momentu aż bataty zmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą

Moja pasja smaku
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 199

ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat (w sumie potrzebne są 2 bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest(...)winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki curry – potrzebne jest coś ostrego

Fill The Bowl
Wieprzowina curry z kokosem 154

pieprz Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz

Pyry na Gaz
Zupa krem selerowo-batatowa 152

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju kokosowego, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 152

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju kokosowego, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie

Szczęśliwa kuchnia
ZUPA CURRY Z BATATEM 149

mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Krem z dyni i batatów 95

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g dyni 450 g batatów 1,5 litra bulionu warzywnego * 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki pieprzu białego pieprz czarny sól Dodatkowo(...)suszonych pestek dyni Instrukcje Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około

Wędrówki po kuchni
Zupa krem z pomidorków koktajlowych i batata, na ostro o nucie wędzonej papryki 125

plasterki. Batat kroimy w słupki,  jak na frytki, lub kostkę. Pomidorki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, czosnek i marchew. Dodajemy w całości pomidorki i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy pomidorki puszczą sok, dodajemy batat i ok. 200 ml wody. Mieszamy i gotujemy pod pokrtywą.  Kiedy batat będzie(...)dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów. Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać więcej wody. Rada: pieprzu

Moniki Smakołyki
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 191

szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu(...)śmietany 30% Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 145

wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 7-10 minut(...)śmietany 30% Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Krem ze słodkich ziemniaków 131

skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko słodka i aromatyczna. Jednym słowem - wspaniała. Polecam!  Składniki : 2 spore bataty ~1kg 1 średnia cebula 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki przyprawy curry

Codzienne Gotowanie
Klopsiki w sosie słodko kwaśnym 273

znajdę na swoim miejscu…Małżonek miał szczęście, bo czekały na niego mięciutkie klopsiki i wysprzątana kuchnia. Chyba dostanę medal! Klopsiki w sosie Składniki: 4-6 porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka(...)cukru 2 szalotki 1 czosnek solo 200 ml gęstego ketchupu 1 łyżeczka suszonych płatków chili szczypta kajeńskiego pieprzu 2 bataty garść świeżej kolendry 1 łyżka oleju Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj okrągłe klopsiki, niezbyt duże. Zrumień na maśle. Nie smaż za długo. Klopsiki mają

codojedzenia
Meksykańska zupa z batatami 215

Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z batatów z chili con carne 197

Placuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka(...)Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą. Przygotować placki. Bataty obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki do zrumienienia z obu stron. Podawać oblane

Czerwień i błękit