barszcz wigilijny - 1023 przepisów (strona:31/69)

Wigilijny barszcz czerwony 550

Barszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz jest delikatnie słodko, kwaśny i odrobinę pikantny. Specjalnie dla Was przygotowałam genialny przepis, który jest połączeniem wielu receptur a ostatecznie smakuje wyśmienicie. Po ugotowaniu zachowuje ciemną barwę, jest na prawdę smaczny(...)jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę

Mango Papaja
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 338

wielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech(...)Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;) Składniki na 4 porcje: 3 spore garście suszonych grzybów , 4 średnie marchewki , ćwiartka średniego selera , 3 średnie pietruszki , kawałek pora

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) – kuchnia podkarpacka 191

Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka Prezentując tradycyjne podkarpackie zupy wigilijne wybierałam zupy kwaśne, na bazie zakwasu na barszcz, lub na wodzie z kiszonej kapusty. Tym razem prezentuję łagodną zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupę gotuje się na wywarze z warzyw, a ponieważ podawana jest w Wigilię, krasi się ją cebulką podsmażoną na oleju lnianym. Przepis(...)minut, by kasza doszła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy okraszoną cebulką na oleju lnianym. W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA znajdziecie więcej lokalnych smaków między innymi: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Kwaśnica z Dynowa

Trzeci talerz
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 306

mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz(...)świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp . Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu. Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018

Mieszam w Garnku
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 119

Boże Narodzenie to czas spotkań w rodzinnym gronie, ale także idealny moment aby spotkać się ze znajomymi czy zorganizować wigilijną kolację. Tak więc my redakcja magazynu Aromat jak co roku na początku grudnia tradycyjnie spotykamy się by świętować kolejny rok wspólnie wydanych numerów! Przy okazji zapraszam na najnowszy zimowy numer Aromatu! W tym roku gospodarzem naszego spotkania była Julianna, która(...)rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami.  Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku

Życie zaczyna się w kuchni
Najlepsza zupa rybna z batatami 101

tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół. Zastanawiam się nawet czy w tym roku nie pojawi się na wigilijnym stole zamiast barszczu czerwonego z uszkami. I myślę, że w tym roku polska tradycja pójdzie w odstawkę. Bo warto czasami otworzyć się na nowe smaki. Ta zupa rybna ugotowana wg mojego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu 97

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu to tradycyjne danie wigilijne. U mnie obowiązkowo. Wykonane domowym sposobem smakują najlepiej. Pływające uszka w barszczu świetnie uzupełniają jego smak i aromat. Uszka wg. mojego przepisu są przepyszne.Serdecznie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na uszka z kapustą i grzybami: Składniki na ciasto do uszek: 4 szklanki mąki pszennej

Olcia gotuje!
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 99

Pyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki

Kuchnia domowa Ani
Zupa grzybowa 125

może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa. 400 g grzybów leśnych

Krylowa Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 118

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów

Czarnawisienka
Pierogi z fasolką i cebulką 165

Szybkie pierogi, idealne na wigilijny stół do barszczu czerwonego, jeśli taki zajadacie lub jako danie obiadowe z cebulką i boczkiem. Zachęcam do lepienia pierożków. Pierogi z białą fasolą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dahl z czerwonej soczewicy i buraka z domowym serkiem i pesto z pietruszki 115

przepis na jedno z zaproponowanych tam dań. Uważam, że burak przez swoją prostotę i pospolitość jest bardzo niedoceniany i traktowany nieco po macoszemu. Kojarzy nam się głównie z barszczem przygotowywanym na wigilijny stół lub dodatkiem do obiadu w formie startych ugotowanych buraczków. A szkoda, bo to warzywo skrywa w sobie potencjał i pozwala wyczarować naprawdę pyszne i ciekawe dania. Jednym

HealthyCreations
Zupa grzybowa 134

wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód... Tryb czytania Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny

PysiaGotuje.pl
Zupa grzybowa świąteczna 185

Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy

AZgotuj!