barszcz wigilijny - 1023 przepisów (strona:24/69)

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 416

święta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw. Czytaj

Pora coś zjeść
Krokiety z kapustą i grzybami 164

Uwielbiam domowe krokiety z kapustą i grzybami, które są wspaniałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Nie ma co ukrywać – jest przy nich trochę pracy. Ale zdradzę Wam system, dzięki któremu przygotowywanie krokietów będzie łatwiejsze, a w krokietach będzie królował farsz, zamiast naleśników.     Składniki /30-40 szt./: Naleśniki: 500 ml mleka 500 ml wody gazowanej 500 g mąki pszennej

Pasja Smaku
Krokiety z mięsem 187

Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z  rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 161

suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko

Mango Papaja
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 177

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren

Maślane ciasteczko
Jak zrobić zakwas z buraków ? 242

zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przysmak gajowego - Eli 300

godziny , następnie gotuję ok 1/2 godziny. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę . ugotowane grzyby kroję drobno ( wywar z grzybów nie wyrzucam ,ponieważ wykorzystam go do barszczu wigilijnego )i wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki

Eli Gotowanie
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 219

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny , jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koniecznie spróbować „ Zupę-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym „. Użyte składniki do tego dania mogą niektórych zdziwić, ale uwierzcie

Moja Delicja
Kołduny wołowe 205

małym palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie jak uszka z grzybami do barszczu wigilijnego. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki gorącej, osolonej wody Na farsz: 500 g posiekanej przerośniętej wołowiny wraz z tłuszczem 1 cebula sól, czarny pieprz 2 ząbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śliwki w occie 222

Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką

Atlas Smaków
Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem 191

zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię 190

Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa

Za drzwiami kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami + film 151

Pyszne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów           ciasto

Smakowite Dania
Jedzmy polskie jabłka 182

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 148

obieramy. Ja pokroiłam je w małe i cienkie słupki. Zrobiłam tak ponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane

ClauditteMissCooking