barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:79/141)

Wigilijny barszcz czerwony 129

tego oszczędzić hmmm? Ale żeby tradycja nie umarła, mamy dla Was tradycyjny świąteczny barszcz na zakwasie. U mnie w domu, tej wigilijnej potrawy nigdy nie jest za dużo! :) Wigilijny barszcz czerwony Składniki: 6 - 7 buraków 2 małe pietruszki 2 małe marchewki 10 dag grzybów suszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 płaska

Moja Mama Gotuje
Kapuśniaki 158

Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Czekoladowy murzynek z buraków 179

więc tradycji sta ło si ę zadość. Rodzicielka ciastem tym zachwyciła się przeogromnie, gdy piekłam je tu ż po Bożym Narodzeniu, gdy zostało mi mnóstwo buraczków z czerwonego barszczu . Takie ugotowane w warzywach i z octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej

Grunt to przepis!
Barszcz czerwony na zakwasie. Rozgrzewający, wegański 144

Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków pół cebuli 4 ząbki czosnku sól pieprz kumin koperek kurkuma majeranek liść laurowy siemie lnianie ocet jabłkowy ziele angielskie oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego zakwas gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem

nietadieta
ROLADA PIECZARKOWA 426

Drożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki Szymanowskiej ekologicznej 1 łyżeczka cukru

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz czerwony czysty 163

wiecie, że sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin? Pijcie i jedzcie buraki pod każda postacią.  Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję czerwonego barszczu, takiego który przygotowuję na  Boże Narodzenie, na rożne imprezy i na co dzień. Każda okazja wiąże się z pewną modyfikacja,  raz dodaję prażoną cebulkę, innym razem dużo majeranku

Życie zaczyna się w kuchni
Różowe jajka 107

smak. Ich przygotowanie nie wymaga on nas szczególnej pracy, a efekt końcowy na prawdę wart jest zrobienia takiej wersji jajek wielkanocnych. Składniki na jajka: 4 jajka 300ml koncentratu barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku ( opcjonalnie ) Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do miseczki, lub słoika wlewamy koncentrat, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Wkładamy przestudzone jajka, przykrywamy

NiePieprz.pl
Krokiety z jajkiem 176

Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo

KuchniaWeDwoje.pl
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 135

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Surówka z kiszonych buraków i kalerosse™ 259

smaczne, ale to już musicie ocenić sami. Jak wszystkie kiszonki takie kiszone buraki mają dobry wpływ na nasz przewód pokarmowy, zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Więc kiedy znowu nastawicie barszcz czerwony to pamiętajcie żeby po ukiszeniu buraki nie wylądowały w koszu bo można je dobrze wykorzystać. A jeśli połączycie kiszone buraki z kalerosse to powstanie istna bomba witaminowa! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny

Kryzysowa Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 180

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Barszcz na zakwasie 213

małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas na barszcz ZOBACZ: Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny

MarcinChef
Sylwestrowe przekąski - moje propozycje 237

wyjątkowy ostatni dzień roku. Spełniając Waszą prośbę przedstawiam w skrócie moje  propozycje na smaczne przekąski na Sylwestra Mini kanapki na przekąskę Paszteciki drożdżowo-kruche z pieczarkami Barszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki   Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki

Kuchnia u Krysi
KROKIETY Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ I PIECZARKAMI 147

małym ogniu. Dodaję przyprawy.   Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Gotowanie Patki