krakus i jego koncentrat barszczu ;) Marka sama w sobie znana mi już od dłuższego czasu, ale pokochałam ją tak na dobre jakiś czas temu, kiedy po raz pierwszy spróbowałam czerwonego barszczu z kartonu. Możecie wierzyć lub nie, ale oboje z Mężem piliśmy go bez żadnej dodatkowej "obróbki". To był początek... A głowę straciłam w momencie gdy w obrocie pojawiły się
Kuchnia w czekoladzieplusem dla smakoszy jest piwko (którego ja akurat nie piję, ale inni z zaproszonych gości a i owszem). Restauracja zlokalizowana jest na ul. Podwale w Krakowie. Zamówiliśmy (dość zgodnie): Barszcz czerwony z uszkami (z mięsem) Pieczeń z dzika po myśliwsku Grillowany filet z kurczaka z ananasem, sos słodko pikantny Wszystkie z zamówionych dań były przepyszne. Barszcz był bardzo dobrze przyprawiony
Karola gotujeŚwięta. Składniki: 6 jajek ( oczywiście można więcej ) Kawałek papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy + jeden 6 pieczarek marynowanych 2 gałązki natki pietruszki Sól Pieprz Majonez szczypiorek Dodatkowo Mocna herbata Koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: W kubku zaparzamy bardzo mocną herbatę ( najlepiej zwykłą granulowaną ). Po zaparzeniu odcedzamy płyn do miseczki. W drugiej miseczce wlewamy około 100 ml koncentratu barszczu i dolewamy trochę gorącej
Smaki EwyNasza ryba po rybacku jest już gotowa. Teraz możemy podać ją razem z jarzynką. Moja Babcia zawsze podawała taką porcję z kromką domowego chleba. Następnie na stół wjeżdżał wigilijny barszcz czerwony z uszkami i świętowanie rozpoczynało się na dobre Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na mniej znane, wigilijne zupy, zapraszam tutaj: Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! Artykuł
Okiem Blondynki by McBlondiNasza ryba po rybacku jest już gotowa. Teraz możemy podać ją razem z jarzynką. Moja Babcia zawsze podawała taką porcję z kromką domowego chleba. Następnie na stół wjeżdżał wigilijny barszcz czerwony z uszkami i świętowanie rozpoczynało się na dobre Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na mniej znane, wigilijne zupy, zapraszam tutaj: Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! Artykuł
Okiem Blondynki by McBlondiNasza ryba po rybacku jest już gotowa. Teraz możemy podać ją razem z jarzynką. Moja Babcia zawsze podawała taką porcję z kromką domowego chleba. Następnie na stół wjeżdżał wigilijny barszcz czerwony z uszkami i świętowanie rozpoczynało się na dobre Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na mniej znane, wigilijne zupy, zapraszam tutaj: Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! Artykuł
Okiem Blondynki by McBlondiPotrawa bez której w moim domu kolacja wigilijna nie miała by smaku. W moim rodzinnym domu takiego żuru się nie gotowało. Był tylko czysty barszcz czerwony z uszkami. Jednak kiedy wprowadziłam się po ślubie do domu męża, dopiero poznałam ten smak. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy grzyby suszone i zakwas na barszcz. Ja na 2 l barszczu używam
Kulinarne przemysleniamoże zabraknąć sałatki śledziowej. Podaje ją na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi, korniszonem i śledziami buraczkowymi. 4 filety śledziowe matias 150 ml koncentratu barszcz czerwony 50 ml octu jabłkowego 8 korniszonów małych 1 słoiczek podgrzybków w occie 1 cebula czerwona 20 oliwek czarnych papryczka chili olej rzepakowy tłoczony na zimno Filety śledziowe moczę kilka godzin
wesoła kuchnianastawiłeś zakwasu na barszcz ? Trudno, już nie zdążysz. Ale zobacz jak możesz przygotować pyszny barszczyk na Wigilię bez wcześniej ukiszonych buraków. Zrobienie barszczu czerwonego bez zakwasu jest proste choć wymaga trochę czasu bo wywar musi naciągnąć. Trzeba nastawić całość najpóźniej po południu dzień przed Wigilią. Ale nie potrzeba do takiego barszczu ani zupy w proszku ani koncentratu z butelki
Smaczna PyzaSkąd pomysł na prowadzenie bloga? :) odp: Mąż mnie zachęcił abym uwieczniła swoje potrawy :D 2. Ulubione danie na obiad? odp: jest ich zdecydowanie zbyt wiele, ale niech będzie barszcz czerwony z uszkami bądź krokietem :D 3. Najważniejsze w życiu jest...? odp: miłość i dobre jedzenie 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? odp: chyba każde, Flaczki i barszcz
ClauditteMissCookingdzień. Wykonałam go z produktami Krakus. Składniki: 1/2 kg ziemniaków łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 25 g masła 1/4 szkl mleka 300 ml bulionu warzywnego Krakus 10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 2 łyżki ćwikły z chrzanem Krakus 400 g jogurtu greckiego kiełki do dekoracji Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat barszczu
słodkie i nie tylko historie kulinarneZbliżają się Święta Bożego Narodzenia, przypuszczam, że barszcz czerwony robi każdy z Was. Być może są osoby, które nie do końca wiedzą jak się do niego zabrać! Dlatego podaję przepis na najlepszy zakwas z buraków. Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Kolor jak i zapach takiego zakwasu powinien być intensywny. Polecam wypróbować ten przepis, a na pewno się
Gotuj z Prezesemburaczany Został niecały tydzień do Świąt! Już w przyszłym tygodniu usiądziemy z rodzinami przy wigilijnym stole. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie tego stołu bez prawdziwego barszczu czerwonego zrobionego na bazie zakwasu z buraków. Jest on dla mnie kwintesencja Świąt, symbolem, bez którego się nie liczą… Nie musi być 12-stu wigilijnych potraw na stole, ale barszcz
Modern Cave Girlbarszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku
Smakołyki Asiczerwonych buraków to zdrowy i orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Napój z kiszonych buraków pełnych witamin, szczególnie warto pić jesienią i zimą. Taki naturalny zakwas jest odpowiedni do przygotowania czystego barszczu czerwonego, nie tylko wigilijnego. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne