barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:36/141)

Barszcz czerwony, czysty na wędzonce 126

Barszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików. Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 177

przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na  zakwas na żurek  i na  czerwony barszcz . Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale  z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam. Zakwas będzie gotowy po 4-5 dniach, natomiast jeśli lubicie

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz z kapustą kiszoną 115

Barszcz z kapustą kiszoną – pożywna, sycąca, smaczna, prosta do przygotowania zupa. Barszcz to jednak z moim ulubionych zup, ale nie taki czysty barszcz czerwony tylko taki trochę a la ukraiński z ziemniakami, marchewką i inną włoszczyzną. Lubię jak zupa jest treściwa i wystarcza za cały posiłek. Lubię zupy z ziemniakami – mam wrażenie, że warzywo to poprawia smak każdej

Dorota Smakuje
Pasztet pod pierzynką 203

przygotować podobny pasztecik.  Wygląda efektownie, a jego warstwy przypominają jak nic jakieś fajne ciacho, co tylko kusi potencjalnych Konsumentów do sięgnięcia po kawałek. Doskonale smakuje zwłaszcza z filiżanką czerwonego barszczu! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i posmakuje. Smacznego! Składniki na blaszkę 28x19cm: Warstwa mięsna: 1 kg mięsa rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz czerwony z ziemniakami 228

Przyznawać się bez bicia, kto lubi zabielany barszcz czerwony? Obowiązkowo z jajkiem oczywiście! Ja rzadko kiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną zupkę, więc cóż było zrobić. Buraki przywieźliśmy od Dziadków i w mig przygotowaliśmy pyszny krem z tłuczonymi, maszczonymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Do tego szczypta siekanego koperku i nie trzeba nic więcej

Kuchnia w czekoladzie
Zakwas na żurek 93

Jeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, możemy ugotować wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – można przygotować łagodniejszy w smaku barszcz biały. Zakwas na wielkanocny żur najlepiej nastawić

niecodziennikpary
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 157

miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami) 338

zasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło. Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać

Buniabaje w kuchni
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 145

Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk):   300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli   Nadzienie

Niespełnione zdolności kulinarne
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 173

Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*C Podajemy ciepłe z czerwonym barszczem. Moje uwagi : Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około 30 min. w mleku, a potem osaczyłam na sicie. Każdy z podanych głównych składników tj. wątróbkę, cebulę i pieczarki smażyłam oddzielnie

Proste Potrawy
Tatar ze śledzia z majonezem 88

wymieszać – wtedy tatar będzie różowy Użyte buraczki mogą być ugotowane w skórce lub upieczone (będą mieć ciemny wyrazisty kolor) . Możesz także wykorzystać te, które pozostały z ugotow ania czerwonego barszczu .   Polecam także: ** Domowe flaki wołowe ** Tatar z łososia z oliwą ** Racuchy drożdżowe ** Ryba w kukurydzianej panierce   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki: 250 g filetów śledziowych (około

Kulinarny S.O.S.
Zakwas na biały barszcz 118

jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Na blogu znajdziecie przepisy na: Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Zakwas na biały barszcz Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, czyli 5-6 dni Składniki 1 litr przegotowanej zimnej wody 1 szklanka mąki

Kulinarne przygody Gatity
Uszka z grzybami – uszka wigilijne 79

Uszka z grzybami – uszka wigilijne Bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie Wigilii? U nas obowiązkowo muszą być uszka z grzybami i czerwony barszcz. Takie wigilijne uszka pływające w dobrze doprawionym barszczu to podstawa. Dziś dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na uszka z grzybami. Farsz jest pyszny i prosty, przygotowany na bazie dobrych, leśnych grzybów. Z ciastem dobrze się

Słodkie okruszki