które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie(...)żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet o 1/3 mniejszej ilości cukru nie spowoduje wyczuwalnej różnicy w smaku. Warto też sięgnąć po przepisy zastępujące biały cukier stewią lub ksylitolem. Z ciastami, jak ze wszystkim, nasz organizm sobie poradzi pod warunkiem, że zachowamy umiar. Jeden lub dwa kawałki ciasta nie wpłyną na naszą wagę
Szybko Tanio Smaczniedlatego cierpi na tym blog. Mimo to przygotowanie do świąt idą u mnie pełną para i mam nadzieję, że będę miała okazję podzielić się z Wami przepisami.A wracając do barszczu. Zakwas, który Wam proponuje jest bezglutenowy. Tegoroczna Wigilia stała się wyzwaniem gdy okazało się, że potrawy mają być dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Dla kogoś kto nigdy(...)przeciwnym razie mogą pleśnieć. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Gdy będzie chłodniej zakwas będzie się dłużej robił. Na powierzchni utworzy się biała piana, to znak, że buraki się kiszą.Gdy zakwas jest gotowy zbieramy pianę z wierzchu i przelewamy płyn do butelek. Zakwas możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu
Przysmaki Karolkigrubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 400 ml gęstego jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy(...)wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, jogurt i zakwas buraczany dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej więcej zakwasu.. Chłodnik podajemy schłodzony z pokrojonymi w ósemki jajkami
Kulinarne przygody GatityKwas - kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty - kuchnia podkarpacka Na jesienne słoty polecam kresowy kwas, czyli barszcz z czerwonych buraków i kiszonej kapusty. To prosty przepis, ale genialny w swojej prostocie. Spodoba się tym, którzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami(...)Kresowe jadło – przepisy kuchni kresowej”, a podały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe
Trzeci talerzTradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 l wody 300 g surowego boczku 200 g białej kiełbasy 200 g chrzanu (korzeń) 500 m l śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz jarzyny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera ugotowane jajka Do garnka(...)doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Do zupy wkładamy pokrojone warzywa i wędliny. Zupę chrzanową podajemy z gotowanym jajkiem. Wielbicieli kwaśnych zup zapraszam na CHRZANICĘ , zupę na bazie zakwasu na barszcz. A inne podkarpackie przepisy w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzrozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz: 1000 g kapusty białej 300 g podgrzybków 130 g cebuli 50 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy Pokrojone w paski grzyby i dusimy przez(...)Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym
Domowy Smak JedzeniaProsty przepis na popularną, kwaśną zupę, czyli żurek z kiełbasą. Klasyczny żurek z białą kiełbasą i jajkiem jest najbardziej popularny w okresie Świąt Wielkiejnocy. Zupę przygotowuje się na wywarze mięsnym, warzywnym lub wersja postna tylko z jajkiem. Żurek z kiełbasą lub z kiełbasą i jajkiem to najpopularniejsze wersje tego dania. Wywodzi się on z kuchni regionalnej i żurek(...)Zupa solidnie doprawiona i mocno kwaśna. Żurek w stosunku do ww. cech, to lekka zupka, nie za gęsta z jakimś tam przystępnym dodatkiem. Barszcz z definicji to całkiem coś innego niż żurek / żur. Barszcz to zupa z buraków, najbardziej popularna w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Temat rzeka, jak wcześniej wspomniałam, kuchnia regionalna rządzi się swoimi prawami, czytaj region gdzie
Dieta moja pasjaSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osobę ) - pól szklanki śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz biały do smaku Wykonanie Białą kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, troszkę tak aby tylko przykryła kiełbasę. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc i gotuję kiełbasę na wolniutkim ogniu 5 minut. Po tym czasie wyjmuję(...)gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Jeśli ma stanowić samodzielne danie podaję z pieczywem i żurkiem, lub barszczem w kubku :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek stanowi barszcze wigilijny i włoska minestrone - swoją drogą muszę ją w końcu wrzucić na bloga. Skoro sezon na pomidory w pełni, korzystajmy z ich uroku i przetwarzajmy na wszystkie sposoby, bo przetworzony pomidor(...)proszku Ok 1 l bulionu Oliwa z oliwek Ok 150 ml śmietanki 30% Sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory pozbywamy szypułek 2. Papryki przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i białe błony 3. Czosnek obieramy, cebulę również i kroimy w pióra 4. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, pieczemy
Słodki Kompromiswarzywo to ma działanie alkalizujące, czyli pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu, niezbędną dla utrzymania zdrowia. Zaleca się więc spożywanie buraków tym, których dieta bogata jest w słodycze, nabiał, mięso, białe pieczywo. Pijąc sok z buraka trzeba jednak rozcieńczać go wodą, gdyż może powodować nudności(...)wynoszące 65. Jest to wskaźnik prawie na dopuszczalnej granicy co może przyczyniać się do wzrostu glukozy we krwi. Na co dzień najczęściej spo ż ywamy buraki w postaci barszczu czy jako dodatek do mię s. Ja pragnę zaproponować b uraka jako jeden ze składników sałat ki . Sałatka z b uraka składniki: 1 duży b urak miks sałat - ilość według
Przysmaki KarolkiTaki barszcz z różnościami, to zupełnie inna zupa niż barszcz czysty. Naprawdę trudno powiedzieć, który jest lepszy. Inna kategoria. Inne zawody. Barszcz zabielany z warzywami za każdym razem robię trochę inaczej. Zawsze jednak wychodzi mi smakowity obiad. Nie chwaląc się (zbytnio). Czasami nawet nazywam go ukraińskim, ale nie tym razem - zaraz znalazłby się pewnie jakiś lepszy ode mnie Ukrainiec(...)wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny listek laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
zadanie-gotowaniefarsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju Wykonanie ciasta na pierogi : Do misy wsypujemy przesianą mąkę(...)grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym
Różowa kuchniabyło częstsze pisanie do Was na blogu o moich "odkryciach domowych" nie tylko kulinarnych, ale i ogrodowych. W poprzednim poście opisałam przepyszny serniczek opisany przez Marzynię w Kuchni Pachnącej Barszczem . Piekłam go po raz drugi na ciasteczkach kakaowych, tym razem już z pełnej porcji na urodziny MG na uroczyste spotkanie naszej grupy Nordic-owej i powiem szczerze, że bardzo smakował(...)przygotowałam pastę do chleba zamiast słodkiego dżemu lub innego smarowidełka. Pasta z pieczonych batatów z sezamem. 2 niewielkie bataty 2 łyżki sezamowej Tahini 2 łyżki sezamu czarnego lub białego sok z połówki cytryny szczypta soli olej rzepakowy do skropienia. Upiekłam na blaszce bataty (pokrojone w grubą kostkę, skropione olejem i oprószone solą) w piekarniku (u mnie 180 st.C
Gotuj Sam!