paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu ziarnistego 100 ml śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub pietruszkę suszoną sól i biały pieprz Gąski bardzo dokładnie płuczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrejonie robi się barszcz czerwony. Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała
SMYKWKUCHNIbarszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego masła szczypta soli Składniki na farsz: 750 g kapusty kiszonej 20 g suszonych grzybów 1 biała
pieprzny smaczekbarszcz, który właśnie podaje do takiego dania. Składniki: ciasto francuskie 2 op. filet z kurczaka 2 szt. sól i pieprz do oprószenia filetów przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka pieczarki 5 szt. brokuł 400 gram ser żółty ok. 10 plastrów jajko 1 szt. sezam 1 łyżka siemię lniane 1 łyżka cebula biała
Kuchnia PaulettesWigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek 60 g białego ryżu 1,2 l mleka kawałek
Pełny talerzPaszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio , oraz Stovit. Składniki na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek(...)podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz, sól, chili do smaku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam biały , czarny Helio Przygotowanie: Do miseczki kruszymy drożdże i mieszamy z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem. Do rozczynu
Podróż w kulinariabarszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru – karp. Ponadto na stole musi się znaleźć coś słodkiego – w moim domu obowiązkowo sernik z pomarańczami i białą czekoladą oraz(...)cukier kokosowy. Jak wyglądały przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w Twoim domu rodzinnym? Przede wszystkim istotny był sprawiedliwy podział pracy w domu . Ojciec robił sałatki, babcia pierogi i barszcz czerwony, mama śledzie i rybę po grecku, siostra zajmowała się przygotowaniem stołu i dekoracji, a ja byłem wszędzie (śmiech). Już od najmłodszych lat miałem predyspozycje na szefa kuchni, dlatego miałem
Cztery Fajeryfasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można ich rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego
królestwo garówpasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z plastikowego kubeczka. Ależ to było dobre... Z pasztetem, kapustą i grzybami, czy też moje ulubione z pieczarkami i serem. Zwłaszcza te paszteciki z ul. Wyszyńskiego, a kiedyś kiedyś ul. Wielkiej. Brakuje mi tu w Białymstoku tego smaku, dlatego próbuje go odtworzyć po swojemu... Składniki: 2 szklanki mąki 500 g białego sera 3 jajka
na moim stole...5 / 5 ( 36 votes ) Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami Po „ciężkich” świątecznych dniach, proponuję Ci obiad może nie lekki ale zwyczajny
Ogrodnik w podróżyBulgocze barszcz na gazówce, w salonie ubierają już choinkę. Trzask, kolejna bombka spadła. Śmiech i radosneokrzyki towarzyszą zarzucaniu srebrnych łańcuchów na zielone, pachnące gałązki. Ostatnie prezenty są pakowanei chowane po szafach, aby wkrótce mogły dumnie stanąć pod piękną kolorową choinką i czekać na rozpakowanie. SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. / Źródło: mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce)4 jajka1 szklanka cukru1
W kuchni Karmel-itkibarszczu podaję kruche paszteciki lub kapuśniaczki. ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały
Kolorowa kuchnia Elkibarszcz ukraiński . Sprawił to dodatek soczewicy (której jestem fanką) oraz prostota w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część
Kolizje Smaków