połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej) 80 dag ziemniaków 1/2 łyżeczki kminku 5 ziarenek angielskiego
Moja Mama Gotujeczasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy1-2 laski kiełbasy do żurku1 marchewka1 pietruszka2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka (opcjonalnie) Sposób przygotowania:1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone
Kuchnia domowa Aniczosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę 1 duża(...)fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie) masło lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku ćwierć łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy
Cztery FajerySZYNKĄ KROKIETY Z PIECZARKOWO CEBULOWYM FARSZEM SĄ: – Obłędne w smaku – Idealne jako przekąska do barszczu – Sycące, odpowiednie na obiad – Perfekcyjne dla nie jadaczy mięsa – Warte spróbowania ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT SKŁADNIKI: – Pieczarki – ok. 15 większych sztuk – Cebula biała – 2 sztuki – Pietruszka karbowana – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa NALEŚNIKI – Mleko – 500 ml – Mąka
globuskulinarnysurówki a zakwas wypijamy lub dodaję go do barszczu. Trzeba pamiętać, że czas fermentacji zależy od temperatury, im cieplej tym szybciej przebiega. I w tym momencie zawsze zastanawia mnie to, czy zdrowszy jest zakwas ten wypijany na surowo lub zjedzony w surówce czy zaparzony w barszczu. Jak myślicie? Surówka z kiszonych buraków około 1/2 litra kiszonych(...)niewielki fenkuł (koper włoski) mała czerwona cebula (opcjonalnie) orzechy lub migdały siekane do posypania oliwa ex.V. lub olej rzepakowy tłoczony na zimno płynny miód lub syrop klonowy pieprz biały i sól do smaku Buraki odsączone z zakwasu niezbyt dokładnie przełóż do miski, dodaj starte jabłko i starty koper włoski, polej olejem i miodem - wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą pamiętając
Gotuj Sam!Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane(...)Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna
Codziennik Kuchenny5 łyżek suchej fasoli Piękny Jaś2 listki laurowe1 ząbek czosnku3 średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2
Świat Domowej KuchniKrem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda
Kuchnia DanusiUszka do barszczu najchętniej lepimy w grudniu, tuż przed świętami. Często korzystamy wtedy z jakiegoś swojego sprawdzonego przepisu, który jest w rodzinie od pokoleń. W tym wpisie chciałabym Wam przedstawić pomysły na farsz nie tylko w wersji tradycyjnej, ale też nieco lżejszej, odpowiedniej dla małych dzieci. W moim rodzinnym domu barszcz z uszkami pojawiał się często na stole, nie tylko(...)białej fasoli Farsz z białej fasoli to po postu “wegański smalec” – sprawdź przepis tutaj . To rodzaj pasty do chleba, która jednak świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do uszek. By zrobić taki farsz, wystarczy ugotować białą fasolę (można też użyć fasoli z puszki), zmielić i wymieszać z podsmażaną cebulką. Dietetyk radzi: Przygotowując farsz z białej fasoli dla dzieci
Wiszniówkadostępne. Krem z borowików z grzankami. Genialny, intensywny, pełen smaku. Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi. Barszcz fantastyczny z dodatkiem zieleniny, przepyszny. Uszka niezłe, ale nieskromnie przyznam, że ja robię lepsze. Bardzo trudno jest kupić albo dostać w lokalu dobre uszka. Filet z kurczaka na białym winie podany z kurkami. Byłam w szoku, że kurki były duszone w słodkim winie. Bardzo
Karola gotujewspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną. Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki kawałek młodej kapusty 1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper gałązka lubczyku
Czerwień i błękitZakwas na barszcz czerwony Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny. Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam. Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! Składniki : 1-1,5 kg buraków(...)przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można przechowywać go w lodówce nawet do kilku tygodni. Tak przygotowany zakwas może posłużyć nam do wykonania prawdziwego Wigilijnego barszczu. Możemy również spożywać go samodzielnie do picia jako naturalny probiotyk w jesienno
Aromatyczne Podróżejednak 20/10 więc z czystym sumieniem publikuję przepis na swoją wersję barszczu ukraińskiego. Składniki na 5 litrowy gar zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka(...)końcu dodaj sok z cytryny. Smacznego! Podawać można ze śmietaną, znalazłam wegańską w Intermarche, takie opakowanie kosztuje niecałe 4 zł (3,69 chyba) i jest naprawdę przyzwoita. Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmożna zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej ok. 300-400 g suszonych grzybów(...)ząbki czosnku 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 50 ml białego wina 2 łyżki oleju łyżka masła Sposób przyrządzenia: Grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować z włoszczyzną lub w bulionie warzywnym. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, czosnek, przyprawy i masło. W/w składniki zalać winem. Gotować aż wino odparuje
pieprzny smaczek