pszennej 150 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g suszonych owoców typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp. 150 ml oleju roślinnego 1 banan 50-100 g cukru (najlepiej brązowego) Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blalszce wyłożonej
greenscarfPasuje np. na śniadanie a nawet jako posiłek potreningowy, dzięki zawartości węglowodanów i białka. A jakie są Wasze ulubione smaki koktajli? ;) Składniki: 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 1 banan 1 miarka białka ryżowego czekoladowego Sunwarrior Protein Classic 1 czubata łyżka gęstego mleczka koksowego 2 kostki lodu Przygotowanie: Banan obierz ze skórki i wraz z pozostałymi składnikami przełóż
Zdrowie na języku :Plepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni 120 ml oleju roślinnego (można zastąpić 150 g masłem roślinnym) 200 g cukru (zmieszałam pół na pół z trzcinowym) 2 banany 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny(...)łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć W oddzielnej misce zmiksować „maślankę” z dyniowym puree Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy
greenscarfkremowo-zielony. A to z bananem . Leżał biedy banan samotnie , to żeby mu się nie nudziło zmiksowałam go razem z żółtkiem dla ostrości dodałam kilka kropel octu balsamicznego, sól i pieprz
Eli Gotowaniejest ok, ale całe na raz może spowodować podrażnienie języka, szczególnie u maluchów (sprawdzone na własnej skórze - sic!). Nic to, bo kawałek kiwi ma same zalety a jedzone z bananem czy jabłkiem smakuje wybornie! 2. Jabłko - preferuję championy i szampiony ze względu na ich słodkawy smak i odpowiednią twardość (nie tak twarde jak ligole, a nie tak łatwo obijające się(...)różnych miejscach smakują zupełnie inaczej - fajna alternatywa dla chleba na śniadania i kolacje - a i jako przekąska popołudniowa do pochrupania. Przepis ? Kiwi umyć, obrać i rozgnieść, dodać rozgniecionego banana lub bardzo cienko pokrojone jabłko. Nałożyć na płatki ryżowo-zbożowe. Gotowe
Przepysznik - BLW i nie tylkojakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :) Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione, przejrzałe banany 100 ml oleju 50 ml syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych(...)składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy zmielić w młynku do kawy, banany rozgnieść widelcem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę) Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać Dodać marchewkę i ponownie wymieszać (powstała masa jest bardzo
pyszne zdrowościmoim domu . Nie obeszło się bez szejka domowej roboty . Składniki szejk wiśniowo waniliowo bananowy : soya o smaku waniliowym 500 ml Alpro lody wiśniowe 500 ml banany 4 szt Dodatkowo: wiśnie 300 g śmietana 30% 500 ml ksylitol 150 g Wykonanie : Do blendera kielichowego wlewamy napój sojowy o smaku waniliowym . Dodajemy lody wiśniowe nadal miksujemy. Na koniec(...)dodajemy banany i miksujemy . Przekładamy szejka do 5 szklaneczek - wyszedł przepyszny Lody wiśniowe wykonanie: Wiśnie myjemy i drylujemy następnie miksujemy z ksylitolem . Osobno ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zmiksowane wiśnie . Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Mieszamy po 30 minutach i znowu wkładamy do zamrażalnika - czynność powtarzamy 4 krotonie i zostawiamy
Różowa kuchnianadchodzi pora na truskawki, przypominam sobie o pysznych koktajlach. W upalne dni najlepiej smakują schłodzone. Przepis: Ilość składników na cztery średnie koktajle - tak jak na zdjęciu. 1 i 1/2 banana, 400g truskawek, duży jogurt naturalny 1,5% cukier i cukier puder. Przygotowanie: Cukier i cukier puder dodajemy w zależności od tego jak słodkie są owoce jak również od własnego(...)zdjęciu. 1. Truskawki podzielić na pół, dwie zostawić do dekoracji. 2. Jedną połowę truskawek zmiksować z samym cukrem. 3. Drugą połowę zmiksować z kilkoma łyżkami jogurtu i cukrem. 4. Banana podzielić na mniejsze części i zmiksować z kilkoma łyżkami jogurtu i cukru. 5. Kilka łyżek jogurtu wymieszać z cukrem pudrem. Gdy wszystkie warstwy koktajlu są już gotowe, najlepiej jest włożyć
W kuchni u Monikitruskawkowe lecz podane troszkę inaczej. Zarówno mi jak i moim dzieciom tak zasmakowały te lody, że z pewnością często będziemy je robić. Składniki: ( na 4 gałki ) 2 dojrzałe banany, 200g truskawek, kilka truskawek, kilka borówek i wafelek jako dodatek. Przygotowanie: Banany i truskawki razem zblenderować. Zamknąć w pojemniku i włożyć do zamrażalnika. Co jakiś czas zamieszać. Gdy lody są już
W kuchni u Monikiporanki są wtedy gdy zjemy coś smacznego. U mnie dziś powstało cudowne połączenie różnych smaków. I zdecydowanie można powiedzieć, że początek dnia u mnie był bardzo udany. Składniki: 1 banan, 4-5 łyżeczek dżemu Łowicz ( ja użyłam dwóch smaków: truzkawkowy i z owoców leśnych), wyciśnięty sok z 1 cytryny, 9 łyżeczek jogurtu greckiego, 9 kawałków orzechów włoskich, 9 listków(...)dobrze zwilżyć sokiem z cytryny - najlepiej przez ok. jednej minuty polewać go sokiem. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ( można skropić delikatnie oliwą), położyć banana i piec przez ok.15-18min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Na talerz również wyłożyć 9 łyżeczek jogurtu greckiego ( każda obok siebie). Na jogurt grecki nałożyć po pół łyżeczki dżemu, kawałek orzecha
W kuchni u MonikiCiasto: 150g mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego, 125g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka. Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) : banan, jabłko, czekolada na kanpki, cukiero puder. Przygotowanie: Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki mokre(...)czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok.20. Czas pieczenia może być krótszy lub lekko dłuższy, w zależności od wielkości papilotek oraz
W kuchni u Monikioprze! Składniki: Na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm 250ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1/2 szklanki cukru pudru 350ml lodów pistacjowo- marcepanowych KORAL 1 galaretka agrestowa 2 banany 1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce) 8 kostek czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno(...)masy dodajemy ser mascarpone, miksujemy, stopniowo dodajemy lody, a na końcu mieszamy z zimną, tężejącą galaretką. Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy drugą częścią masy. Na końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy
Kuchnia w czekoladzieczas na polu :) Ale żeby ten czas spędzać przyjemnie, to proponuje do towarzystwa porcyjkę domowych lodów bananowo- czekoladowych. Mam nadzieję, że posmakują Wam równie mocno jak mi :) Składniki: 2 banany 1/2 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 300ml mleka 200ml śmietany 30% 80g cukru pudru Sposób przygotowania: Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy widelcem. Czekoladę ścieramy na tarce na drobne wiórki
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania: 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek(...)jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce. 3. Przełożenie: Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem do formy. Wyłożyć ok 1/3 kremu borówkowego i poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów. (Nie muszą być ciasno koło siebie). Przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Dociskamy. Wykładamy ostatnią porcję masy, układamy ćwiartki wypestkowanych śliwek i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Schładzamy minimum
Kuchnia w czekoladzieSpróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 1 1/2 łyżeczki miodu 1/2 litra mleka około 10 łyżek kaszy manny 100 g musli (u mnie chrupkie tropikalne z papają, ananasem i bananem) 1 średni banan 1 kiwi Przygotowanie: Gotujemy w garnuszku z grubszym dnem mleko wraz z miodem. Następnie wsypujemy kaszę mannę (, jeśli wolimy rzadszą konsystencję możemy dodać jej mniej). Mieszamy
Słodkie okruszki