babki - 8724 przepisów (strona:393/582)

Domowy kisiel marchewkowo-pomarańczowy 191

świeżej pomarańczy + miąższ  -łyżka mąki kukurydzianej/ skrobi ziemniaczanej  -1/3 szklanki zimnej wody -stewia lub inny słodzik  -cynamon, imbir, kurkuma  Dodatki: -u mnie babka płesznik i kruszone ziarno kakaowca (do dorwania w lidlu!)  Wykonanie: Startą marchew wrzucamy do garnka i zalewamy po połowy poziomu wodą. Dusimy do miękkości ( jeśli czas was nagli użyjcie jednodniowego

Gawron w rosole
Gruszkowa jaglanka 211

tego czasu dorzucamy startą gruszkę, przyprawy i stewię. Dusimy pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Przekładamy do miseczki, na górę nakładamy serek wiejski i ozdabiamy tahiną ( u mnie dodatkowo babka płesznik). Prosto, szybko, a jak smacznie ! Cynamon, kurkuma pozwalają uzyskać nie tylko niesamowity zapach ale również napełnią wasze ciała dawką substancji odżywczych i leczniczych. Cynamon (mój numer jeden w świecie

Gawron w rosole
Muffiny piernikowe 183

Przepis autorski (mój). Muffinki smakują przepysznie i z pewnością przypadną do gustu nie tylko wielbicielom pierniczków. Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu

Di gotuje
Placuszki z budyniem 199

ciepło, więc spokojnie można je zabrać ze sobą na przykład jako słodki dodatek do drugiego śniadania w pracy czy w szkole. Spróbujcie ;) Składniki na ok. 30 placuszków: (Inspiracja: " Babka w formie ") 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 opakowanie (40 g) śmietankowego budyniu w proszku  1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Simply Food
Babka marmurkowa Ani 155

mąka pszenna - 25 dag margaryna -10 dag cukier puder - 10 dag cukier waniliowy jajka - 2 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki kefir- 125 ml kakao - 1

Camilla w kuchni
Galaretki z kurczaka 147

galaretki w 4 formach na jajka i jednej większej Lilianie. Można zrobić w filiżankach, kubkach i małych miseczkach, ewentualnie jednej większej formie na babkę i kroić jak tort. • Każdą formę posmarować olejem i wlać po kilka łyżek bulionu na spód. • Dekorować według uznania i własnej inwencji twórczej pamietając

To co kocham
Mazurek waflowy z kajmakiem 122

moim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości

To co kocham
Marchewka z sezamem 128

Macie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki: • 1 kg marchewki • 4 łyżki ziarna sezamowego • 1 pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Mazurek a’la Snickers 138

jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone

To co kocham
Mazurek czekoladowy 154

folią spożywczą. Tak czekają do Wielkiej Soboty, kiedy to je wyjmę i od razu odwinę folię, aby nie przykleiła się po rozmrożeniu. Zrobiłam też dwie babki, które w ten sam sposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”. Składniki

To co kocham
Ptasie gniazdka 139

był pełen wiary, nadziei i miłości, a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym, wiosennym nastroju. Życzymy smacznego jajka w barszczu, ostrego chrzanu, pięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest

To co kocham
Superfood czyli superżywność 157

jajka – kasza jaglana – kiszona kapusta – miód – olej lniany – pigwa – siemię lniane – sok z brzozy – szpinak Superzioła: – aloes – babka płesznik – czarnuszka – czosnek – echinacea – imbir – kurkuma – pokrzywa – zielona pietruszka – żeń-szeń Nowości zaliczane do superfood, o których niedługo będzie głośno

To co kocham
Wegański Bread and butter pudding 173

jeszcze lepszym pomysłem będzie przygotowanie tego puddingu wieczorem, wstawienie go do lodówki aby się „przegryzł” przez noc, a rano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone , była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja, aż się

greenscarf