świąteczne co nieco :) Jest jeszcze czas by kupić składniki i przygotować jakiś domowy smakołyk na Wielkanocny stół. Oferta tym razem jest skromna, by łatwiej dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad
Proste Potrawypolukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować
Trzeci talerzpiekarnika i wystudziłam w foremce. Po wyjęciu z formy polukrowałam moją babę.... i od razu ją pokroiłam Mam nadzieję, że któraś z tych proponowanych przeze mnie bab, babek, czy babeczek (wszystkie przepisy znajdziecie tutaj ) znajdzie się u Was na świątecznym stole. Gratuluję dobrego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysisłodko i słono. Mam nadzieję, że wszelkie wątpliwości, co podać Rodzinie i Gościom w ten szczególny czas, zostaną właśnie rozwiane ;) Pasztet drobiowy z jajkiem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/pasztet-drobiowy-z-jajkiem.html Wielkanocna babka z galarety http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/wielkanocna-babka-z-galarety.html Sałatka tortowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/01/saatka-tortowa.html Ćwikła z chrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html
Kuchnia w czekoladziewiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę
Smakołyki AsiPamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście. Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło
Kuchnia w czekoladziemasła 2 ziemniaki 2 garście posiekanych ziół (9 rodzajów spośród typowych ogrodowych jak: szpinak, pietruszka, koper, szczypior, seler, rzeżucha, tymianek, bazylia, por oraz dzikich np.: pokrzywa, szczaw, mniszek, krwawnik, babka, stokrotka i inne) 800 ml bulionu 200 ml białego wina 2 - 3 łyżki śmietanki jako dodatek i dekoracja: jajko na twardo i rzodkiewka lub kwiaty dzikich ziół Wykonanie: Cebulę
zadanie-gotowanieSkładniki: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mieszanka keksowa 100 gram
W Mojej Kuchni LubięAlkoholi do ciasta dodaje bardzo sporadycznie ze względu na dzieci jednak obok tego przepisu nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam kawę, a ajerkoniak kawowy ma fajny kremowy
Kubki smakupostacią i mogę je jeść codziennie. Na Wielkanoc prawie zawsze przyrządzam jajka faszerowane. Jak co roku obok nadziewanych jajecznych połówek pojawią się również inne wielkanocne smakołyki. Tort kanapkowy , drożdżowa babka i śledzie to potrawy, które lubię przyrządzać na Wielkanoc. Przepis na jajka faszerowane jest jednym z najprostszych wielkanocnych przepisów. Wystarczy ugotować jajka na twardo i przyrządzić guacamole. Należy jednak pamiętać
codojedzeniawysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem - białka ubić z dodatkiem cukru i soku z cytryny
Nie tylko w kuchniDzisiaj przedstawiam Wam smakowitą i bardzo puszystą babeczkę, która d oskonale nadaje się na wielkanocny stół . Przed Wami - Miss Migdałowa. Może ta babka nie jest wyjątkowo śliczna, ale za to delikatna jak puch i po prostu rozpływa się w ustach. Przez tę swoją delikatność zdarza jej się nieco kruszyć przy krojeniu, a czasami podczas studzenia nieco nierówno opadnie, ale taka
Smaczna Pyzamniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą Kebab-gyros. Studzimy. Marchew z rosołu kroimy w kostkę i łączymy z groszkiem. Kukurydzę odcedzamy. W metalowej formie na babkę układamy w żłobieniach zrolowaną szynkę. Na przemiennie z kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas stopniowo zalewamy. Przy końcu, wyżej szynki układamy małe, odcedzone z zalewy
Kuchnia w czekoladzieWkrótce Wielkanoc, pora zacząć myśleć nad świątecznymi przepisami. Nie mam w zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia