wystudzoną margarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C. Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni
Humanistka w kuchniłyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzoną babkę Smacznego
Na słodko lub wytrawniedużo do dodania i poprawienia, zniknęły mi linki z ulubionych blogów ale na razie muszę odpocząć bo wczoraj siedziałam do 2 w nocy. A dzisiaj z rana babka piaskowa w trzech kolorach zwana tulipanem. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ( 1 kostka ) 1 i ½ szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku
Na słodko lub wytrawniełyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepiekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka. Przepis wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao 4 jajka ½ szklanki mleka
Na słodko lub wytrawnieStworzona z powodu ochoty na słodkiego. Cykl słodzonych wypieków stewią! Składniki na małą formę do babki: 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub 1/3 szkl. stewii 3 jajka 3/4 szkl. oliwy Classico Extra Vergine marki Monini 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 łyżeczki kurkumy
CzarnawisienkaZnowu dzieciństwo :) Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała obok tego przepisu "bardzo dobra!" Poniżej dowód - zdjęcie przepisu. Z tej książki zamierzam jeszcze korzystać. Czytaj więcej
bistro mamaporuszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego! P.S. Zachęcam do udziału w konkursie , więcej
Słodkie Przyjemnościkulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!" Składniki: 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 100 ml mleka
Słodkie Przyjemnościmogli w końcu zapomnieć o grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady." Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki
Słodkie Przyjemnościwiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?" Składniki : 6 jaj 250 g cukru
Słodkie PrzyjemnościWitam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej babki z powidłami, którą znalazłam na stronie Wedla . Może to być bardzo przyjemny karnawałowy wypiek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksprawy za co bardzo Jej dziękuję. Nie będę tu wymieniać o kogo chodzi, bo może sobie tego nie życzyć. Nie mniej jednak bardzo Jej dziękuję i do dzieła. Pyszna babka, którą uwielbia mój młodszy synek, czyli puszek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną
Ostra na Słodkolikierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną. Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy. Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie. Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy. Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ). Przy wyciąganiu możemy włożyć formę
Ostra na Słodko