szaleństwie, nie ma strasznych zabaw, masek, strachów czy “trick or treat”, to jakoś nie nasze klimaty... Nigdy nie odmawiam jednak strasznej słodkości moim dzieciom. Tym razem upiekłam dyniową babkę. W niedziele dorośli delektowali się dyniowo-orzechową krajanką, a dzisiaj dzieci cieszą się z Babkowej Pani Dyni. Piecząc to ciasto chciałam również sprawdzić nową foremkę Wiltona Dynia 3D. Spisała się(...)ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!! Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników) Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto
Mia Cucina Sofietatygodnie Wielkanoc i chyba dlatego naszlo mnie wczoraj na babke. Do tego celu zuzylam ostatni sloik polskiego majonezu. Przyznaje, ze bylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez
Przysmaki Karolkicóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego tym bardziej postawmy na wielkanocnym stole kolorowe, pyszne dania. Myślę, ze jednym z nich może być ta owocowa, kolorowa babka o potrójnym smaku, łącząca banany, truskawki i ananasy. To kolejna wariacja na temat popularnego amerykańskiego deseru banana split. Myślę, ze nie jeden łasuch się na nią skusi
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako ,że z piwnicznych zapasów mojej mamy dostało mi się troszkę dyni , dlatego też oprócz smakowitej zupy dyniowej ( pamiętanej jeszcze z dzieciństwa) powstała również ta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu ok pół szklanki zmielonych orzechów
Malinowa KawiarenkaWitam Was! Dalej zostajemy w klimatach wielkanocnych słodkości :-). Moja dzisiejsza propozycja to wielkanocna babka piaskowa z dodatkiem dużej ilości cytryny i z... tymiankiem! Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćżadnych kremów i innych zbędnych dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po jogurcie. Wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wymieszać. Prosto i smacznie, polecam! Babka jogurtowa PRZEPIS temperatura pieczenia: 220ºC | czas pieczenia : ~ 60 min Składniki 1 mały jogurt naturalny ( Zott 180 g) 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comPost Wielkanocna babka piaskowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś mam coś dla miłośników pomarańczowego smaku 🧡 Pyszny, aromatyczny sernik na zimno z twarogu i serka mascarpone. U mnie wzbogacony pomarańczowym purre, które zostało mi od babki oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo smaczny. PS. Jeśli zdecydujecie się dodać do sernika skórkę pomarańczową proponuję ją pokroić nożem drobniej. Ja tego nie zrobiłam i krojąc
Walijskie PichcenieJeśli szukasz orzeźwiającego przepisu na ciasto na specjalne okazje, idealnym wyborem będzie babka limonkowa . Jej cytrusowy aromat wniesie świeżość na Twój stół i zadowoli podniebienia Twoich bliskich
AniaGotuje.plkilka godzin. Cytrynowiec – lekkie, orzeźwiające ciasto na każdą okazję Zobacz inne przepisy na ciasta z cytrynową nutą: Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste Ciasto Zguba Łasucha – mocno cytrynowe Babka piaskowa Ciasto intensywnie cytrynowe Artykuł Cytrynowiec – lekkie, orzeźwiające ciasto na każdą okazję pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePrzepyszna babka tiramisu – prosta do przygotowania, idealnie pasuje na stół Wielkanocny! Dodatek serka mascarpone sprawia, że jest odpowiednio wilgotna i długo zachowuje świeżość. Składniki: 250 g mascarpone 200 g cukru 3 jajka (wielkość L) 50 ml oleju słonecznikowego 250 g mąki 16 g proszku do pieczenia 10 g gorzkiego kakao 15 g zaparzonego espresso
Podróż w kulinariaBabka sernikowa pieczona na maśle wychodzi aromatyczna, puszysta, wilgotna i długo świeża. To sprawdzony przepis, który gorąco polecam nie tylko na święta wielkanocne
AniaGotuje.plodpowiednie składowanie pozwala dłużej zachować smak i wartości odżywcze. Mrożenie wypieków i ciast Mrożenie wypieków i ciast to doskonały sposób na długoterminowe ich przechowywanie. Wiele słodkości, takich jak serniki, babki czy różnorodne ciasta, świetnie nadaje się do zamrażania. Dzięki temu można delektować się nimi w przyszłości, nie martwiąc się o ich świeżość. Aby mrożenie przebiegało pomyślnie, warto znać kilka podstawowych
Marcepanowa kuchniaCzego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, oprócz szynki, żurku, babki i mazurka? Oczywiście jajek, które podajemy na wiele różnych sposobów i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy. Ugotowane na twardo jajka można faszerować: pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem, itp. U mnie na pewno pojawią się jajka faszerowane awokado – proste, smaczne, ładnie prezentujące się na talerzu. Jajka faszerowane awokado
Danka PichciKefir – baza owsiana bezglutenowa 92% (woda, owies bezglutenowy), inulina 3% (błonnik z cykorii), skrobia, białka grochu, białka bobu, trój glicerydy średniołańcuchowe kwasów tłuszczowych (MCT) z kokosa 0,9%, wapń, babka płesznik w proszku, witamina A, niacyna (witamina B3), ryboflawina (witamina B2), naturalny aromat, żywe wegańskie kultury bakterii, drożdże, nieaktywne wegańskie kultury bakterii. Deser – baza roślinna 67% (woda, baza z migdałów
Candy Pandas