Babka pomarańczowa Babka pomarańczowa to idealny przysmak na zimowe wieczory, kiedy to zewsząd unosi się zapach cytrusów: pomarańczy, mandarynek, a za oknem widać biały puch. W końcu chyba w każdym domu pomarańcze to owoce sezonu zimowego, dlatego też zapraszam na przepyszną babkę pomarańczową! Składniki Na ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru(...)skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 60 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy. Gotową babkę polać można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
My sweet a lifeDziś babka, która jest przymiarką do Świąt Bożego Narodzenia. Babka dwukolorowa z herbatą matcha i syropem kukurydzianym, czyli bez naszego białego cukru. Babkę można polać lukrem ale ja posypałam cukrem pudrem. Matcha jak i syrop kukurydziany kupicie w Kuchnie Świata , zapraszam do zakupów. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnifanów żurawiny do mięsa, modyfikowałam trochę przepis. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej(...)sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie – w wersji z gotowaniem pulpetów Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę wymieszaj wszystko dokładnie formuj małe kulki i : wersja dłuższa: wkładaj je do garnka z gotującą się wodą z liściem i zielem i gotuj pulpety
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNiezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-) Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania: do 40 minut Wyrastanie: łącznie 1,5 h Pieczenie: 170 stopni - 45 minut Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plrazem nie miałam pomysłu na babkę. Przepatrzyłam swój zeszyt z przepisami i natrafiłam właśnie na tą babeczkę , której jeszcze nigdy nie robiłam. Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)delikatnie łyżką. Następnie powoli wlewamy jeszcze ciepłe masło i również delikatnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny i aromat lub skórkę z cytryny. Masę wlewamy do formy u mnie na babkę o średnicy 23 cm. Należy ją wcześniej dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z formy
Pani na deserBłyskawiczna w przygotowaniu babka z wykorzystaniem marchewki. W smaku jest nie wyczuwalna, nadała pięknego pomarańczowego koloru. 5 marchewek (ok. 270 g) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki cukru 4 jajka Kilka kropel aromatu pomarańczowego ¾ szklanki oleju 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Owoce kandyzowane do dekoracji Marchewkę obieramy i bledndujemy na gładkie puree(...)puch, wlewamy olej i ponownie miksujemy kilka minut. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy szpatułką. Gładką masę przelewamy do foremki na babkę (pojemność 2 - 2,5 litra). Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 45-50 minut. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy w formie. Odwracamy i lukrujemy. Wierzch możemy udekorować kandyzowanymi owocami
VioletoweKucharzenieBardzo lubię placki ziemniaczane, ale czasem szukam dla nich alternatyw y . Sięgam wtedy po ten przepis. Składniki : 1 cukinia, 1 marchewka, 1 jajo, 1 łyżka babki jajowatej- łupiny, sól, pieprz do smaku(...)cebula Przygotowanie : Ścieram cukinię na tarce na grubych oczkach, solę, odstawiam na 10 minut, by puściła wodę, odciskam. Ścieram marchew i cebulę, dodaję do cukinii, pieprzę pieprzem ziołowym, dodaję babkę. Zostawiam na 10 min by babka wchłonęła wodę. Smażę. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujekapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty 500 g mięsa( dowolnego) 10 g cebuli 10 g babki jajowatej(opcjonalnie(...)jeśli farsz będzie zbyt wodnisty) sól, pieprz, majeranek Przygotowanie : Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem
Oka w rosole czyli KaFka gotujezawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 2 surowe jaja bułka tarta / łupiny babki jajowatej w przypadku diety niskowęglowodanowej cebula sól, pieprz szczypiorek olej do smażenia Przygotowanie: ugotowane na twardo jaja zetrzyj(...)tarce na grubych oczkach posiekaj drobno cebulę i wymieszaj ją ze startymi jajami dodaj surowe jaja, sól, pieprz do smaku, posiekany szczypiorek do masy dodaj tyle bułki tartej/ babki jajowatej, żeby była ona zwarta formuj dłońmi kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu Kotlety fajnie smakują z sosem grzybowym i zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujewyjątku. :-) Zapraszam Kotlety z jajek z serem mozzarella Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo ok. 100 gram sera tartej mozarelli 1 cebula 1 surowe jajko (do sklejenia masy) łupina babki plesznik do opanierowania (zamiast bułki tartej) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia (dowolny - ja użyłam oleju kokosowego bezzapachowego) Wykonanie: Jajka i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe(...)składniki i wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy małe kotleciki, panierujemy w łupinach babki plesznik. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Odwracamy kotleciki ostrożnie, żeby się nie połamały. Ser mozzarella świetnie nadaje się do sklejenia kotletów. Podczas smażenia topi się i skleja masę, dzięki czemu kotleciki nie są tak łamliwe. Polecam jednak formować dość małe kotlety, których nie rozpłaszczamy. Duże
Marta próbujeWilgotna babka kakaowa z dodatkiem cukinii. Idealna do niedzielnej kawki, łatwa i szybka w wykonaniu. SKŁADNIKI 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, ¾ szkl. cukru, 2 jajka, 80 g rozpuszczonego masła, 1 pełna szklanka cukinii startej na grubych oczkach Dodatkowo: polewa, posypka maczek(...)użyłam silikonowej formy, którą możecie zakupić TU . Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce , polewamy polewą. Polecam Wam formę silikonową, której użyłam do pieczenia babki. Ciasto doskonale się w niej piecze i nie przywiera oraz ma piękny kształt. Na stronie CUKIETERII jest ogromny wybór form o różnych kształtach i wymiarach
słodki bratekCudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym lukrem jest dla mnie osobiście wyjątkowa. Polecam! Składniki: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu starta skórka z jednej(...)obrotach miksera dodać zmieszane ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny i majonez. Na koniec dodać sok z cytryny. Wlać do formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem. Piec w temp. 175°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Z podanych składników przygotować lukier. Do przesianego cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny
Pysznie & Piękniesparzyć oraz zetrzeć z połowy skórkę. W mleku kokosowym rozpuścić ksylitol i wlać do mąk oraz dodać skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszać i wlać ¾ masy do formy od babki, resztę do tortownicy o podobnej średnicy jak forma od babki. Piec w 180’C, blat 20-25 minut, babkę 30-35 minut (do suchego patyczka). OWOCOWY POPCORN W małym garnku(...)Następnie czasie zmielić w młynku do kawy liofilizowane owoce, wsypać proszek do popcorny i całość wymieszać. Pierwszy płaski blat wysmarować bogatą warstwą dżemu, na to nałożyć wyrównaną na dole babkę. Dwie łyżki gęstej śmietanki koksowej mieszać z łyżką cytryny i ksylitolu aż do jego rozpuszczenia. Polać nią górę ciasta. Do środka wsypać popcorn oraz maliny. Ten przepis, a także
Candy Pandasciepło jak i zimno. Bezglutenowe placki z cukinii - low carb Składniki: ok. 350 gram cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek) 2 jajka 1 cebula 50 gram łupin babki jajowatej sól i pieprz do smaku olej lub inny tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cukinie obrać i usunąć twarde pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie musimy odciskać z wody(...)ponieważ łupina babki znakomicie wciąga wilgoć. cebulę drobniutko pokroić (lub zetrzeć). Ja posiekałam ją w blenderze ;-) Do startej cukinii dodać jajka, cebulę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na koniec dodać babkę i odstawić na kilka minut. Masa zrobi się dość zwarta, gdyż babka wciąga wilgoć. Gdyby okazało się, że jest za gęsta po prostu dodajcie nieco wody. Masa powinna
Marta próbuje