babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:69/86)

Drożdżowa baba z ziemniakami 243

zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec(...)cukierniach. 6. Ponadto ciasto drożdżowe, gdy jeszcze nie całkiem wystygnie (jest letnie), wkładam w torebki plastikowej i tak je przechowuję do świąt – wtedy nie wysycha. Gdyby torebka zrobi się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

moj przepis na
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 382

Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków(...)najdrobniejszych oczkach, w sokowirówce, w blenderze. Ziemniaki wykładamy na gęste sito, przyciskamy talerzykiem żeby pozbyć się z nich wody. Niech tak poleżą około 15-20 minut. Mogą być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie mogą być mokre.   Dokładnie odciśnięte ziemniaki surowe mieszamy łyżką lub widelcem z ugotowanymi. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Początkowo po 3-4 kopiaste łyżki, i dokładnie łączymy

Karo in the Kitchen
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 231

W Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwe ciasto pomarańczowe 700

Jadą goście, jadą… No właśnie, a tu… nic do kawy nie ma. Warto wtedy mieć pod ręką przepis na coś „błyskawicznego”, nieskomplikowanego i w

mojewypiekiinietylko
Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni 246

czujnym okiem znawców piekarstwa, stąd trochę przestój na blogu. Ale już wróciłam i chcę Wam pokazać jak zrobić pyszny chleb na zakwasie, z chrupiącą skórką, niepowtarzalnym smakiem i wilgotnym miękiszem. Mniam! Sama technika pieczenia chlebów jest prosta, lecz pełna niuansów, co jednak komplikuje sytuację. Nie mogę nazywać się ekspertem, ale trochę się już nauczyłam dzięki wspaniałym specjalistom z grupy Piekarnicza(...)nawet 10 dni po upieczeniu. 🙂 Chleb na bazie mąki pszennej i żytniej (57% żyto) Chleb 100% żyto Polecam także: Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Trudność Zaawansowany Czas przygotowania 18 godzin Czas gotowania 40 min. Całkowity czas 18 godzin 40 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI

A to pestka
Świąteczne ciasto dla niejadka 218

Ostatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 199

kątem jeszcze większej wydajności i odporności na choroby,by zwiększyć jej plon i dochody płynace z jej uprawy.Dzisiejsza "pszenica niskokłosowa" nie już tą pszenicą,z której nasze babki piekły chleb,a ludzkość jeszcze nigdy nie była tak schorowana i otyła jak dzisiaj.Davis w swojej publikacji przedstawia dowody na zależność pomiędzy spożywaniem pszenicy,a rosnącym pszenicznym brzuchem.Nie chcę Was przekonywać(...)minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze wyrobione ciasto chlebowe,powierzchnię wyrównać wilgotna ręką i przykryć formę folią spożywczą ,od strony zetknięcia z ciastem chlebowym również wysmarowaną olejem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wypełni całą foremkę wyrośnięty chleb spryskać wodą i posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Listopadowe zadziwienie i ciasto dyniowe z mandarynkowym syropem 192

C. obudził mnie chwilę przed ósmą. Zbuntowałam się jednak; w końcu to mój wolny poniedziałek, ostatni w tym roku! Budzik nastawiłam na ósmą, nie ma więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 226

I znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielone ciasto z kremem kokosowym 189

cytrusowej nuty ze słodkawym aromatem kokosa. Co więcej, sam smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny . Ale to właśnie te zielone liście sprawiają, że ciasto ma piękny, soczysty kolor, jest przyjemnie wilgotne, miękkie i bardzo dobrze zachowuje świeżość. Jeżeli miałabym teraz wybrać ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z początkiem wiosny, to zdecydowanie to jest to ciasto ze szpinakiem. I coś czuję(...)puszysta.  Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał. Wystudzona babkę udekorować kremem i owocami. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce, bardzo dobrze zachowuje świeżość. Artykuł Zielone ciasto z kremem kokosowym pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 219

Sycylijską Kobietą. Chrońcie głowy i grzbiety. Kultura wiatraków. Kocham to. Te udka są inne ,bo kurczaki nie żyją w niewoli. Żywią się jak nasze w Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka(...)piekarnika. Na 230 stopni, a gdy już zacznie ładnie skwierczeć zmniejsz do 200. Ja zapiekałam niecałe 2 godziny. Można więcej,ale po co? Kurczak ma być soczysty , aromatyczny, wilgotny ,a nie suchy jak deska z drzewa oliwnego! Szybciutko wyłóż na talerz, dodaj suszone pomidory OLE, ziemniaki...a dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć.  Jeszcze listek

Z Kuchni Do Kuchni
Sen o fidze 251

Przyśniło mi się, że kupiłam figi. Zdałam sobie z tego sprawę w momencie, gdy przeglądałam plik ze zdjęciami do przepisów; w oko wpadło mi to z

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe ciasto marchewkowe 242

Domowe ciasto marchewkowe to chyba jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować. Wbrew pozorom smak marchewki w tym cieśnie nie jest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki z pianą 156

Kruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z

To co kocham
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 1019

Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Czy w czasach gotowych ciast prosto z marketu, babek w proszku, mas cukrowych i kremów w tubkach jest jeszcze miejsce na dawne tradycyjne wypieki? Czy nie są zbyt proste, zbyt przaśne, mało wyszukane? Czy potrafią zachwycić gości tak, jak wielowarstwowe tęczowe cuda z cukierni? Wierzę, że tak. A im częściej piekę ciasta według tradycyjnych(...)wierzch kładziemy trzeci placek. Odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystygnięcia. Warto na ten czas przykryć ciasto na przykład folią aluminiową. Dzięki temu placki zmiękną odpowiednio i ciasto pozostanie wilgotne. Wierzch można polać polewą czekoladową. Po przepisy na doskonałe podkarpackie ciasta (czy raczej placki, bo tak się u nas mówi), w tym różne rodzaje serników, zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz