babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:22/86)

Wegańska marcepanowa babka 148

spokojnie ciastem świątecznym, do tego banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było, babka jest mięciutka i wilgotna, a nie żaden suchy wiór i piasek. ps. Jeżeli będziecie mieć okazję kupić gdzieś miedzianą formę do pieczenia to bierzcie w ciemno. Bałam się że cała babka się

greenscarf
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 261

delikatnie uderzając w formę od spodu. Ja formę dodatkowo wkładam do lodówki, aby tłuszcz zastygł. Ta metoda w połączeniu z owijaniem formy po wyjęciu z piekarnika wilgotną szmatką od jakiegoś czasu gwarantuje, że babka ładnie wychodzi z formy. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz(...)minut w 180°C do suchego patyczka. 12 Po upieczeniu wyjmuję formę z piekarnika i okręcam ją wilgotną ściereczką aby ciasto łatwiej wyszło z formy. 13 Pozostawiam je na ok. 10 minut i po tym czasie delikatnie wyciągam babkę. 14 Zostawiam ją na kratce do całkowitego wystygnięcia. 15 Polewam ciasto pozostałą czekoladą (jeśli zastygła można ją delikatnie podgrzać), ciasto powinno

Book of spells
Bezglutenowa babka kasztanowa 252

delikatnie uderzając w formę od spodu. Ja formę dodatkowo wkładam do lodówki, aby tłuszcz zastygł. Ta metoda w połączeniu z owijaniem formy po wyjęciu z piekarnika wilgotną szmatką od jakiegoś czasu gwarantuje, że babka ładnie wychodzi z formy. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz(...)minut w 180°C do suchego patyczka. 12 Po upieczeniu wyjmuję formę z piekarnika i okręcam ją wilgotną ściereczką aby ciasto łatwiej wyszło z formy. 13 Pozostawiam je na ok. 10 minut i po tym czasie delikatnie wyciągam babkę. 14 Zostawiam ją na kratce do całkowitego wystygnięcia. 15 Polewam ciasto pozostałą czekoladą (jeśli zastygła można ją delikatnie podgrzać), ciasto powinno

Book of spells
BABKA KOKOSOWA 139

Prosta a zarazem smaczna babka kokosowa. Wyszła obłędnie puszysta, wilgotna i mega pyszna. Z dużą ilością kokosu, który wręcz uwielbiam :) Ta babka zawsze się udaje, szybko się ją przygotowuje a gotowa do rozkrojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Składniki: * 3 szklanki pszennej  (użyłam mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młyny Stoisław) * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru

Zrób to smacznie
BABKA CZEKOLADOWA Z WALENTYNKOWĄ NIESPODZIANKĄ 123

Dziś walentynki, więc upiekłam babkę czekoladową ale nie taką całkiem zwykłą. Jest to babka czekoladowa z sercem :) Pyszna, wilgotna, co prawda jej zrobienie zajmuje trochę czasu ale myślę, że warto :) Babkę czekoladową i różowe serca upiekłam z dwóch różnych przepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :)  Składniki na babkę

Zrób to smacznie
kakaowa babka nesquick 139

kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka jogurtowa 115

smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Gotową babkę oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i jogurtu. Nie jest on wtedy taki przezroczysty

Wiem co jem
Luksusowa babka drożdżowa 131

ilość, ale na samą luksusową babkę drożdżową zużyliśmy 10 żółtek i od razu napiszemy, że warto było. Babka drożdżowa w wersji deluxe jest lekka, puszysta, odpowiednio wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Świąteczna babka drożdżowa zachwyca smakiem przywołującym wspomnienia ciepłego domu i wielkanocnych tradycyjnych wypieków. Składniki na luksusową babkę drożdżową 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 10 żółtek

niecodziennikpary
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 176

rzep yszna, p uszysta, wilgotna , rozpływając a się w ustach babka drożdżowa z której finezyjnie spływa połyskujący lukier to klasyka wśród wypieków - szczególnie w okresie wielkanocnym. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie tradycyjnej, domowej babki wielkano cnej t o prawdziwa poezja smaku. Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Składniki: B abka drożdżowa : 440 g mąki pszennej 2 00 ml mleka 80 g masła

Słodka Strona
Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna! 143

POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWA BABKA WIELKANOCNA! Puszysta, lekko wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym i świeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Babka dyniowa 153

Przed moim pobytem w szpitalu piekłam taką babkę :-) Jest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki

Czary - gary w kuchni
Twarogowa babka z karobem 92

bardzo fajne i smakowite ciasto robi się bardzo szybko. Smakuje idealnie do kawy czy herbaty lub szklanki czystka, polecam serdecznie. Jako drugie śniadanie też będzie znakomite. Jest wilgotne i znika szybko. Babka z twarogiem i karobem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babka majonezowa 210

Nietypowy dodatek majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto jest pulchne. Oczywiście majonezu nie czuć w cieście (wszak to głównie olej i żółtka!). Babka przypomina babkę piaskową, lecz jest bardziej wilgotna – na drugi dzień baba nie wysycha i jest równie dobra, jak po upieczeniu. Babka majonezowa: 6 średnich lub dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki

Poezja smaku
Babka jogurtowo - limonkowa 176

ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy. I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole. Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu. A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest do zrobienia

Malinowa Kawiarenka
Babka jogurtowa z polewą cytrynową 209

skórki z cytryny, ponieważ te dodatki "podkręcają" smak babki. Na sam koniec  dodam, że babka już od razu po upieczeniu jest miękka i lekko wilgotna.  Składniki na tradycyjną formę do babki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej (420 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 4/5 szklanki oleju (150 ml) 1 mały jogurt naturalny (180 g) 3 łyżki śmietany

Ugotować

Proponowane wyszukiwania