babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:59/90)

babka twarogowa 78

zmielonego w temperaturze pokojowej 200 g cukru 150 g masła w temperaturze pokojowej 4 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach ser oraz ekstrakt i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, prze ok. 50-60 min. Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy np. oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą... 221

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości(...)śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką - babka jest pyszna, wilgotna, szybko znika z talerza............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka drożdżowa z czekoladą 146

Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)    Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 jajo 3 żółtaka 70g masła 1/2 szklanki cukru z tego 1 łyżeczka do rozczynu 30g drożdży 1/2 szklanki mleka kilka kropel aromatu cytrynowego 50g czekolady Drożdże pokruszyć, dodać ciepłą wodę i cukier. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką

Słodki Zakątek
30 przepisów na świąteczne słodkości (30 ricette per dolci natalizi) 276

crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele

La grande e la piccola cuoca
Babka cytrynowa 228

Bardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku(...)następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy

In my kitchen
Tort z ptasim mleczkiem 227

lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe (lub inne) 500ml wody (wrzątku) 2 płaskie łyżeczki żelatyny (w sezonie letnim czubate

Smakowy Raj
Biała babka na białkach 148

przepisy na babkę. Tym wpisem otwieram cykl przepisów Wielkanocnych. Składniki ( składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 7 białek 200 gram cukru 400 gram mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka(...)białek dodaję mleko, ostudzone masło, przesianą mąkę, sok z cytryny o skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę

Mango Papaja
PROSTA I PYSZNA BABKA CYTRYNOWA 146

razem nie miałam pomysłu na babkę. Przepatrzyłam swój zeszyt z przepisami i natrafiłam właśnie na tą babeczkę , której jeszcze nigdy nie robiłam.  Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)margaryny sok z 0,5 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru waniliowego otarta skórka z 2 cytryn (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego) WYKONANIE: Masło rozpuszczamy. Piekarnik nagrzewamy na 175-180 stopni C ustawienie góra - dół. Całe jaja ubijamy razem z cukrami, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem

Pani na deser
Ucierana babka z malinami. 135

Swięta już tuż tuż…  Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu.. Dziś zapraszam Was na babkę z malinami! Składniki; 25 dag masła 25 dag cukru trzcinowego   Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu  1 łyżka cukru pudru(...)łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią   Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa   Skworcu bułka tarta do obsypania foremki  Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania

Radość kipiąca uśmiechem.
Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną 135

wyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia jest

To co lubię - gotuję i polecam
Piaskowa babka bezglutenowa 162

sparzonej cytryny tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy WYKONANIE: Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier. Miksować kilka minut. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia. Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać

Kuchenne zapiski Edyty
Babka piaskowa 124

kogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć

Mania Wypiekania
Łaciata babka z makiem – babka makowa 117

Łaciata babka z makiem – babka makowa Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Lubicie babki i makowce? Jeśli tak to to połączenie powinno przypaść Wam do gustu. Pyszna łaciata babka z makiem to idealna propozycja na świąteczny stół. My ją uwielbiamy. U nas taka babka makowa znika w błyskawicznym tempie ze stołu. Piekę ją na święta wielkanocne(...)szklanki niebieskiego maku (sypkiego) 4 jajka klasy M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki cytrynowej Helio 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio 1 szklanka cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy Do dekoracji: lukier, skórki cytrynowe i pomarańczowe *szklanka ma poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu

Słodkie okruszki
Babka staropolska 62

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut. Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki. Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut. Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment
Babka staropolska 83

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut. Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki. Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut. Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment