Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje
Domowa cukiernia EwyTeraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się. Ta, właśnie TA, babka drożdżowa jest najlepszą babką
Mango Papajaszampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta
La grande e la piccola cuocapłatków orkiszowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki babki płesznik 4 łyżki nasion chia 1 duże słodko- kwaśne jabłko (np. ligol) 4 łyżki ulubionego miodu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie) po upieczeniu: 1/2 szklanki suszonego ananasa 1/2 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 szklanki orzechów brazylijskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakuCiasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił
Bernika - moj kulinarny pamietnikKlasyczna babka piaskowa – prosta, nieskomplikowana, lekka i puszysta. Zawsze wychodzi idealna. Składniki 1 kostka masła (200g) 1 szklanka cukru 4 jajka 3 krople olejku cytrynowego 2 szkl. mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masło utrzeć z 0,5 szkl. cukru, osobno utrzeć 4 żółtka z 0,5szkl cukru. Do masła(...)dodawać ciągle miksując utarte żółtka, 3 krople olejku cytrynowego oraz 2 szkl przesianej mąki i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, piec 45 min. w 180 stopniach. Autor przepisu: Iwona Artykuł Idealna babka piaskowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysoku z cytryny • 2 łyżki nutelli • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką. 2. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym na jasną masę. 3. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Na tym etapie masa może wyglądać(...)ciasto przełożyć do formy, na wierzch wyłożyć jasne ciasto. 8. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka. 9. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem. 10. Przygotować do podania na stół według własnego pomysłu. Smacznego
W mojej kuchniwracając do świątecznych ciast… polecam Wam przede wszystkim te 6 przepisów. Pyszne, proste, idealne na świąteczny stół: Makowiec z podchmielonymi wisienkami Babka serowa (pyszna, wilgotna, szybka) Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ciasto cytrynowy puszek (pyszny, efektowny sernik) Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Kajmakowy sernik (bez spodu) Smacznego
Słodkie okruszkizapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki kisielu o smaku wiśniowym (bez cukru(...)formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe części i rozkładamy do czterech miseczek. Do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej wiśniowy
Poezja smakumocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem. Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm): 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 200 ml piwa cytrynowego lub oranżady sok z 1/2 cytryny skórka z cytryny sok i skórka z mandarynki łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiespodziankę w postaci dodatku ananasowego jogurtu greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca- idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia- wiadomo- ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy- widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd(...)jogurtu greckiego z kawałkami ananasa Masło miksujemy na puch. Stopniowo wsypujemy cukier, aż masa będzie puszysta, kolejno wbijamy całe jaja, stale miksując. Następnie dodajemy skórkę i sok cytrynowy, i partiami mąkę z proszkiem i sodą oraz jogurt grecki i ucieramy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników, a ciasto nabierze powietrza. Ciasto wykładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i obsypanej
Domowe ciastaSmak dzieciństwa. Wykonanie dość proste, powinien poradzić sobie z nim każdy, kto wczyta się w poniższe wskazówki. Babka śliczna z rumianą lśniącą skórką. Nie widziałam sensu w jej upiększaniu, natomiast polewa lukrowa lub cukier puder jak najbardziej byłyby na miejscu. Delikatnie cytrynowa i mleczna nuta subtelnie rozpływa się po podniebieniu. Lekka i miękka. Wypiek dogodzi wszystkim, bez względu na upodobania(...)biały krem, co trwa około 5 minut. Wlewamy sok cytrynowy ze skórką. Cały czas miksując, naprzemiennie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy przestudzone mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Masa nie będzie gęsta - powinna mieć konsystencję płynnej śmietany i być puszysta. Przelewamy ją do formy na babkę z kominem - u mnie silikonowa o średnicy
Kronika PiekarnikaPrzepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta
Dzieje kuchennej Wiewióryresztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej
w mojej kuchni