miksujemy (można to zrobić zwykłą trzepaczką) następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej(...)żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i miksujemy jeszcze chwilę.Ostudzone truskawki dodajemy do ubitej śmietanki i lekko mieszamy. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie babeczki dekorujemy przygotowanym kremem i świeżymi owocami.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSzybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w
Apetyczna babeczkaPerfekcyjny duet na pochmurne jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Składniki
CiastkozercyKolejna pyszna śniadaniowa propozycja to czekoladowe pancake’i lub pancake’i brownie (jak kto woli ;) ) polane polewą czekoladową i udekorowane świeżymi owocami. Palce lizać
CiastkozercyZgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to
Ciastkozercyschłodzone należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm. Kapelusze: Należy wyciąć koła dużym kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek. Spody kapeluszy: Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz(...)budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Wykonanie polewy czekoladowej: Składniki roztopić w kąpieli wodną. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Wykonanie: Kapelusze napełniać masą budyniową. Zamknąć spodami od kapeluszy
Słodki Zakątekbłyskawiczne ciasto z masłem orzechowym i jeżynami. Polecam też inne przepisy na ciasta z jeżynami: kruche ciasto z jeżynami , drożdżówki dyniowe z jeżynami, murzynek z nektarynkami i jeżynami, Kakaowe babeczki z jeżynami, Składniki na 2 małe keksówki ciasta z masłem orzechowym i jeżynami: 1 jajko, 1-1 1/2 szkl. jogurtu , 4-5 łyżek masła orzechowego, 2 szklanki mąki(...)masłem orzechowym i jeżynami? Jajko ucieramy z cukrem i masłem orzechowym, dodajemy jogurt, mieszamy. Suche składniki mieszamy razem w misce. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie łączymy. Masę przekładamy do keksówek, wciskamy swieże jeżyny w masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto w 175 C ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie lukrujemy, albo posypujemy cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMuffinki - ❤ proste i szybkie. Lubiane przez dorosłych i dzieci. Nieskomplikowany przepis gwarantuje, że zawsze wyjdą smaczne. Zapraszam na aromatyczne, łaciate babeczki 😊 Składniki: (na 12 szt) 280 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 2 całe jajka 250 ml mleka 90 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki ciemnego kakao(...)sól i cukier. W drugim mokre - jajka, mleko, płynne masło i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne
Walijskie PichcenieDolewamy do nich jogurt lub śmietanę, aromat waniliowy (jeśli używacie aromatów-olejków do ciast – dosłownie kilka kropli, nie łyżeczka!). Wlewamy wystudzony tłuszcz* i mieszamy razem. *Szybka kruszonka do tych babeczek – 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki cynamonu i 2-3 łyżeczki podebrane z tego rozpuszczonego masła. Wszystko razem mieszamy widelcem aż zacznie zbierać się w grudki i odstawiamy(...)suchych i mieszamy do połączenia – nie za długo, tylko do czasu jak już na dnie miski nie będzie suchej mąki. Wsypujemy pokrojony rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Nakładamy masę po równo do 12 standardowych papilotek (podstawa 5,5cm)– ja pomagam sobie łyżką do lodów, ciasto jest bardzo gęste. Posypujemy muffinki szybką kruszonką i od razu wstawiamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy
Karo in the Kitchenzanieczyszczone glutenem. Jeśli chcecie przygotować te babeczki dla maluszków poniżej roku to zamiast czekolady dajcie rodzynki, żurawinę lub świeże borówki. Dla kogo: dla bezglutenowców dla szukających babeczek dobrych także dla najmłodszych dla mających banany "na zbyciu" Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 1-3 łyżek miodu (można pominąć, jeśli mamy(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli pół szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałeczki lub ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki) Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski. Zmiksować blenderem na gładką masę (może to potrwać nawet 3 minuty). Wsypać połowę czekolady, wymieszać. Papilotki natłuścić (najlepiej tłuszczem w sprayu) lub piec bez papilotek i natłuścić dołki w formie. Wlać masę do papilotek
Mania Wypiekaniaidealnie gładkie mazidła i Wasz blender jest wystarczająco mocny, blendujcie dalej, na idealnie gładkie masełko. Krem idealny do naleśników, na kanapkę do przekładania ciast czy nadziewania naleśników ale i babeczek. Świetnie nadaje się do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika, ale o tym ciii Drukuj Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g orzechów(...)mnie rafinowany) Sposób przygotowania Orzechy podpiekamy koło 20 min w 200 stopniach. Ciepłe orzechy wkładamy w ściereczkę i pocieramy jedne o drugie, żeby usunąć skórkę. Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, mleko, olej kokosowy i kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem
Mieszam w GarnkuMuffiny z nutellą działają nie tylko na wyobraźnię, ale i na podniebienie. Wszystkich łasuchów zapraszamy na ucztę z babeczkami i masłem czekoladowym 45 min 16 szt. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek waniliowy 3 jajka 150 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego nutella wykonanie: W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)pokojowa) z cukrem. Następnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie
Ania i Marcin gotująBardzo smaczne babeczki z kremem toffi. Składniki: Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Krem toffi: 1 puszka gotowego kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy(...)foremki wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez kilka minut ,do momentu aż będą miały lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Masło ucieramy do białości dodając po łyżce masy kajmakowej.Za pomocą worka cukierniczego napełniamy wnętrze babeczek.Dekorujemy gwiazdkami cukrowymi
Bajeczna Kuchniawychodząc na zewnątrz przestałam mieć wrażenie, iż niebawem zawita wiosna. I na legalu mogę poleniuchować w ciepełku :P Żeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek(...)pominęłam, dałam trochę olejku rumowego) 5 białek 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej cukier puder sok z cytryny siekane orzechy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać orzechy delikatnie mieszając. Masę
My simple kitchenKolejny szybki przepis na słodkie babeczki. W każdej jest zatopiony karmel ,na wierzchu odrobina śmietany i pistacje .Nie może być smaczniej.Skusicie się? . Składniki : na 12 muffinek. 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 150 g cukru mała torebka cukru waniliowego 140 g masła ,rozpuścić ,ostudzić 2 jajka 170 ml mleka Dodatkowo:Karmel ,gęsty ,z mleka skondensowanego(...)śmietana kremówka i pistacje . Suche składniki połączyć razem. Roztopione masło rozmieszać z mlekiem . Do mokrych składników dodac suche i wymieszać krótko. Nakladamy masę do połowy foremek na muffinki ,dodajemy karmel ,tyle ile lubicie i przykrywamy go masą czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Po przestudzeniu dekorujemy śmietaną i pistacjami
Ladylaura.problemu:) Składniki: 60 dag mąki 30 gad masła 1 cukier waniliowy 6 żółtek 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 2 łyżki suchego maku Masa: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 10 gad mielonych orzechów 1 1/2 kostki masła Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki kakao Wykonanie: Żółtka cukier(...)żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek. Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem. W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka. Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których
Ciasteczkowy Potwórchwilę usiąść i odpocząć. Babeczki, które pokazuję pewnie mogłyby wyglądać lepiej, trzeba by popracować nad konsystencją kremu, ale smakują świetnie. Jeśli macie zbędne marchewki, pieczcie babeczki!Składniki (12 babeczek)ciasto1 szklanka mąki1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1,5 szklanki startej marchewki (ok. 5-6 sztuk średnich marchewek)2 jajka3/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego cukrupolewa220g serka homogenizowanego100g miękkiego(...)cukru pudruSposób przygotowaniaMąkę, cynamon, sodę i sól wymieszać w misce.Jajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Sk
W kuchni wieczorem