Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 247W sobotę miałam imieniny. Nie, nie piszę tego, żeby domagać się życzeń (choć oczywiście każde są mile widziane). Po prostu stwierdzam fakt.Moi Rodzice oczywiście pamiętali, porozmawialiśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
O zasadzie ograniczonego zaufania. I muffiny z porzeczkami 259Każdy, kto przeszedł przez trudy kursu i egzaminów (tak; z premedytacją użyłam tutaj liczby mnogiej, gdyż znajomych szczęśliwców, którym udało się poprzestać na jednym, mogę wyliczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 235składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir oraz jajko. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki. W środek każdej muffinki wciskamy kostkę białej czekolady. Muffinki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Upieczone muffinki odstawiamy(...)tego barwniki w ulubionych kolorach naszych dzieci. SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 400 g mleka skondensowanego słodkiego 300 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego różowy barwnik spożywczy PRZYGOTOWANIE Do naczynia wsypujemy wiórki kokosowe, cukier puder, wlewamy mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Połowę masy
La grande e la piccola cuoca
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 214Uff... Człowiek niby ma wakacje, a tak naprawdę nie wie, w co ręce wkładać. Choć, tak naprawdę, to trochę i moja wina. Wszem i wobec oświadczyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaroniki z kremem porzeczkowym 211mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a
moj przepis na
Mamusi zakręcenie i bardzo kakaowe muffiny. Z gruszkami 220Mamy to istoty wyjątkowe - każdy się z tym zgodzi, prawda? Sama nie jestem mamą, ale za to jestem dzieckiem mojej Mamy, co dostarcza mi nie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechy Brazylijskie – dlaczego warto je jeść? Poznaj pyszne przepisy. 196Od dziecka uwielbiałam orzechy. Ale jak się domyślacie najczęściej gościły u nas orzechy laskowe lub włoskie. Pierwsze z oczywistego względu – na mojej działce rosło piękne
Słodkie okruszki
Ciasteczka z ciecierzycy – zdrowe i pyszne 323Ciasteczka z ciecierzycy – zdrowe i pyszne Tak, tak dobrze czytacie Dziś mam dla Was przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka z ciecierzycy. Sama jeszcze niedawno
Słodkie okruszki
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 292Orzeszki z kremem – pyszne nadziewane ciasteczka Kto zna, lubi lub chciałby na te Święta upiec domowe orzeszki ? Ja je uwielbiam i mam z nimi
Słodkie okruszki
Ciasto z sercem 329Ciasto z sercem wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, dla której je przygotujemy. Jeśli podarujemy je w całości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w
Smakołyki Bereniki
Aromatyczna TET Lord Grey i muffinki herbaciane 250Dzień dobry! Pewnie spora część z Was każdy dzień zaczyna kubkiem kawy. Aromatycznej, gorącej, koniecznie z mlekiem i cukrem. Ta niewielka dawka kofeiny pozwala nam dotrwać
Pora coś zjeść
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 229KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek 2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem(...)łopatka. Lukier nabieramy na patyczek i rozkładamy go w odpowiednich miejscach. Łatwo i szybko się poziomuje. DEKOROWANIE – TRANSFEROWE OZDOBY Z LUKRU Takie ozdoby przydadzą się na tort czy babeczki. Wybierz lub narysuj wzór, wydrukuj w odpowiedniej wielkości. Podłóż wzór pod papier natłuszczany /pergamin/ do wypieków. Tylką zrób wzór wybraną techniką, pamiętając o tym że powinien on być odpowiednio gruby
Karo in the Kitchen