tego powodu tez ograniczam domowe wypieki.Jednak dzis skorzystalam z okazji i troszke poszalalam. Na poczatek popelnilam pyszna babke marmurkowa na bazie gorzkiej czekolady. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje.Marmurkowa baba z czekoladaskladniki: 200g maki 150g masla 150g cukru 4 jajka 150g gorzkiej czekolady dobrej jakosci 50g orzechow wloskich 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie:Czekolade rozpuszczamy w kapieli
Przysmaki KarolkiWróciło babie lato a z nim ciepłe popołudnia, idealne na jesienne grillowanie, spotkania ze znajomymi. Dlatego zachęcam do przygotowania pysznego chleba, przekąski, dodatku zarówno na grilla, jak i kolacje wprost z piekarnika. Chleb pięknie pachnie i przyjemnie się nim dzielić z bliskimi. Inspiracja z tej strony. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpuszka pomidorow, paprika, czosnek, przyprawa do kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego
Smaki EdytySalatka z mlodych ziemniakow, jajek I oliwek, mysle ze przypadnie do samku kazdemu.Skladniki:ok 1 kg mlodych ziemniakow- baby patato1 czerwona cebula3 jajka ugotowane na twardook 10-12 oliwek z paprika lub seremnatka pietruszkiszczypiorsol, pieprz, paprykaWykonanie:Gotujemy molde ziemniaki. Kroimy cebule w cwierc talarki. Kroimy jajka. Oliwki na pol.Siekamy pietruszke I szczypior. Wszysko doprawiamy sola, pieprzem I paprika
Smaki EdytyUwielbiam gotować, uwielbiam odkrywać nowe smaki, ale...no właśnie :) chcę by było apetycznie, niesamowicie I krótko- czy można to pogodzić? :) Dzisiaj tak, zapraszam Was na
Smaki Edytytego - obiad jest ekspresowy .Zapraszam Składniki:4 kotlety wieprzowe ( schabowe )1 cebula czerwona1 brokuł2 czerwone papryki3 ząbki czosnku1 łyżeczka imbiru2-3 łyzki sosu sojowego1 op małej kukurydzy - baby corn2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego Wykonanie:Rozgrzewamy na woku olej wrzucamy pokrojony w paseczki schab, cebule- w ćwierćtalarki I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na dużym ogniu
Smaki EdytyWarzywa w naszej kuchni powinny być podstawą naszych posiłków. Staram się by moja rodzina codziennie dostała porcję warzyw :) Dzisiaj postawiłam na marchew z fasolką I
Smaki Edytynaszej kuchni.* Pasta curry- mamy trzy rodzaje- żółta- najmniej ostra, zielona- średnia I czerwona bardzo ostra. Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati250 gr mięsa mielonego100 gr fasolki szparagowej100 gr kukurydzy ( baby )200 gr pieczarek1 kiełbasa - podwędzana1-2 łyżek pasty curry 1 cebula2 łyżki oleju400 ml rosołu z kostki kurczakowej Wykonanie:Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy
Smaki Edytycieszy niezmiernie. a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś pomyśleć jakie słodkości postawimy na naszym Wielkanocnym stole. Koniecznie musi być BABA .... , są ich tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach. Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną. Piekłam ją kilka lat temu , a później o przepisie
Malinowa KawiarenkaMiejsca żadnego nie jestem w stanie Wam polecić. W listopadzie ostro chorowałam i większość czasu spędziłam w łóżku. KOSMETYK Listopadowym ulubieńcem ogłaszam wspaniale nawilżającą oliwkę w żelu Johnson's baby. SKŁADNIK Oczywiście pomarańcze. Już się zaczął sezon na te soczyste i słodkie owoce. Dodaję do herbaty ale i owsianki czy musli. Wyciskamy pyszny sok. zdjęcia pochodzą z Google grafika
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna
Pora coś zjeśćjasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół.Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej
Smakołyki BerenikiBaby już upieczone, stygną i czekają na udekorowanie.Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w piekarniku,schab marynuje się w lodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha.Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki klejąkartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają
W kuchni Karmel-itkizwiększonenatężenie ruchu na ulicach mego miasta. Ludzie, objuczeni siatami, torbamiz jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie w takichokolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku,baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sostatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawastołu, bynajmniej w każdym
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze tylko kilka pozycji ze świątecznego menu i koniec. Można zacząć już ucztować.Wielkanoc, w tym roku, nie rozpieszcza nas pogodą. Zimno, śnieżyce, silny i przeszywający wiatr.Trudno, nie mieliśmy zimy na Gwiazdkę, przyszła więc teraz.Nie
W kuchni Karmel-itki