baba - 1500 przepisów (strona:73/100)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 278

smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego

SzczyptaSmaQ
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 198

Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci mogliby przynajmniej... odśnieżyć!) :):) Jeśli szukacie Świątecznych inspiracji możecie śmiało zajrzeć TUTAJ

Wypisz Wymaluj
Lasagne.... warzywne 268

Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba po grecku 141

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tostowe muffinki z przepiorczymi jajkami i szpinakiem-Czym kusza perlicze jajka? 162

dolkowszpinak wlozyc do garnuszka (uzylam mrozonego) i na malym ogniu rozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub  baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwytosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 190

pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną”Czyż nie brzmi smakowicie?Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ?Te kilka godzin zleciało

Ostra na Słodko
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 195

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym

Ostra na Słodko
Ciasteczka z tahini 150

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe

Ostra na Słodko
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 209

ąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.Dodajemy jajka, mus z dyni i olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.Ciasto wylewamy do formy ( ja zrobiłam w formie na babę , Wy możecie śmiało użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy do ostudzenia.Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
11 miesięcy Bruna 178

Stan na dzień dzisiejszy....Bruno ma prawie 11 miesięcy, 6 zębów, siedzi, raczkuje, stoi i chodzi przy meblach. Mówi mama, tata, baba, i pare innych prostych słówek. Uwielbia dużo i często jeść. Najbardziej kocha owocki, mamusie i wyjazdy w ciekawe miejsca. Ostatnio pierwszy raz widział morze

Z butelką mleczka w tle
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 265

czekoladowa i mamy raj. Raj dla podniebienia i dla oczu. Tylko rodzynki u nas odrobinkę za duże, ale tak to jest gdy się faceta do sklepu wyśle (choć my, baby wcale nie lepsze - faceci pójdą po rodzynki i wrócą z rodzynkami-gigantami i strachem w oczach, a my pójdziemy po masło i wrócimy z torebką i kacem moralnym).Sernik wyszedł

Wypisz Wymaluj
Sos Słodko-Kwaśny 159

puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soliSos Słodko-Kwaśny - Sposób

Słodka Strona
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 424

pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejsok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soli Makaron

Słodka Strona
Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia 175

Będąc w markecie i robiąc zakupy wpadła mi w ręce paczka szpinaku typu baby. Ogólnie szpinak najczęściej ląduje w moim zielonym koktajlu, albo jako sos szpinakowy do makaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał...Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia

Nie Bo Piekło
Wiosenna sałatka z młodych liści szpinaku 189

czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!Składniki:kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)1 grapefruitszklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)pęczek rzodkiewkikilka małych ogórkówgarść pomidorków koktajlowychgarść pestek dynipół szklanki pesto z liści z rzodkiewki (przepis tutaj)Przygotowanie:Szpinak umyć i wrzucić do miski

Food Square

Proponowane wyszukiwania