musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Żurek
karmelowygotowe. Słoneczny pudding z mango Przepis na ten pudding z mango jest naszego autorstwa. Szukaliśmy w sieci pomysłów na lekkie, owocowe śniadania i trafiliśmy na pięknie danie z awokado, mango, mrożonych bananów oraz kurkumy, która miała pełnić funkcję barwnika. Zrobiliśmy wszystko jak należy, ale słoneczny pudding po dodaniu awokado kolorem przypominał Czesia z Włatców Móch. Dosypaliśmy kurkumy, co to miała(...)zaczęliśmy eksperymenty z kaszą manną i kaszą bulgur. Ostatecznie wygrała ta druga, bo podczas gotowanie lepiej wchłania sok pomarańczowy i jest bardziej kremowa po zmiksowaniu. Na koniec zrezygnowaliśmy z awokado, bo nawet w niewielkiej ilości nadaje słonecznemu, żółtemu mango zielonkawy odcień. Odrzuciliśmy też kurkumę, bo surowa jest mocno wyczuwalna w daniu. I tak metodą prób i błędów postał pyszny, kremowy
Niedzielny kucharzstole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka uwielbiam i zawsze przygotowuję kilka rodzajów. Polecam jajka z pieczarkami , jajka z łososiem czy jajka z awokado . Jakie nie wybierzecie to na pewno będą Wam smakować (kliknij w zdjęcie aby zobaczyć przepis). Zaletą jajek jest to, że można je przygotować dzień wcześniej. Takie przepisy są u mnie(...)cenie zwłaszcza jeśli planuję gości. Jajka z awokado proponuję przygotować w dniu podania, bo awokado ciemnieje. jestem ciekawa, które najbardziej lubicie? Śledzie! tutaj jestem trochę osamotniona, bo jakoś nie mogę przekonać naszych znajomych do śledzi. Moje dzieci w ogóle nie jedzą śledzi. Małżonek spróbuje śledzia w occie , aby zrobić mi przyjemność, więc praktycznie przyrządzam śledzie dla samej siebie. Moją triumfową
codojedzeniarównież przygotować dla swojej Rodziny nie tylko w weekendowy poranek - także w tygodniu sprawdzi się znakomicie, ponieważ robi się ją błyskawicznie. Zieloną szakszukę warto podać z plasterkami awokado - wszystkie składniki idealnie się komponują, a kremowe awokado tworzy zgrany duet ze szpinakiem 😋 Do przygotowania szakszuki posłużyła mi patelnia do smażenia bez tłuszczu WOOL Szafir . TUTAJ możecie przeczytać jej całą(...)oleju 1 łyżka masła 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 350 g liści szpinaku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 50 g fety 1/2 awokado (opcjonalnie) 3 - 4 jajka WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż na nim do lekkiego zrumienienia cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek
Słodko-Słony Świat Ilonycały rok. My jajka lubimy pod każdą postacią i z różnymi farszami. Od jakiegoś czasu ten przypadł nam do gustu i dosyć często je robię. Przy okazji mogę "przemycić" awokado. Talerz na jajka Porcelana Bogucice z kolekcji Jesień. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 0,5 awokado kawałek czerwonej papryki 1 spora łyżka posiekanego szczypiorku 1-1,5 łyżki(...)majonezy sól pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Jajka przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka do miseczki i rozgnieść widelcem. Awokado i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Wymieszać z żółtkami dodać szczypiorek, majonez, sok z cytryny ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki białka
Ala piecze i gotujetylko na świąteczne śniadanie. Połączenie wszystkich składników zajmuje mniej niż 30 minut. Całość podajemy na grzankach. Zobacz szczegółowy przepis. Twarożek z fetą i rozmarynem 5. Sałatka z awokado – na zimno Na koniec polecam wszystkim pachnącą cudownie sałatkę z awokado. To bardzo delikatna sałatka z dodatkiem majonezu i śmietany, z tym że śmietanę możemy też zastąpić jogurtem greckim, bądź(...)zwykłym naturalnym. Zobacz szczegółowy przepis. Sałatka z awokado Artykuł Najciekawsze przepisy na Wielkanoc – śniadanie pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plpatenty, żeby przypadkiem nie zostać „bez obiadu” na następny dzień. Jednym z takich sztandarowych – szybkich, łatwych i zdrowych – moich lunchboxów jest tatar z łososia, podany z ryżem, awokado i chipsami z łososiowej skóry oraz wędzoną krewetką. Składniki: 300 g łososia ze skórą 2 nieduże, drobno posiekane szalotki szalotki 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku 1 łyżeczka pasty miso(...)łyżka sosu sojowego Ryż do sushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera) Wędzone krewetki Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso
Kate's KitchenDzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od pysznej, zdrowej sałatki. Miałam straszną ochotę na jakąś i tak powstała taka z pieczonym batatem, kurczakiem podsmażonym w słodkiej papryce, do tego roszponka, awokado i pomidorki koktajlowe. Do tego zrobiłam sos z Mikstury Olei Cardio Dr Gaja , do którego dodałam troszkę miodu i sosu balsamicznego. Mikstura Olei Cardio to zdrowy olej lniany, olej(...)siebie, więc podaję tylko ogólne składniki, miksturę możecie zastąpić oliwą. Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie roszponki 1 batat 1 pierś z kurczaka u mnie z wolnego chowu 1 awokado kilka pomidorków koktajlowych Sos: mikstura olei Cardio miód sos balsamiczny 1. Batata obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skraplamy olejem i oprószamy solą. Pieczemy
kruche babeczkipyszny domowy pasztet. Przepis wkrótce na blogu Składniki na 4 porcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra do przybrania Składniki na bulion warzywny: 700 g warzyw surowych(...)Dolewamy bulion do czasu, aż ryż będzie al’ dente, zajmie to około 15 minut. Wykorzystałam do tego 3 szklanki bulionu. Po zdjęciu z ognia dodajcie pokrojone w większą kostkę awokado, starty parmezan i łyżkę masła (opcjonalnie). Doprawcie do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajcie risotto ze startym na wierzch parmezanem, przybrane kolendrom, z kieliszkiem wina, które użyliście
KierunekuchniaCiebie pięć sprawdzonych przepisów na zdrowe, pożywne i szybkie sałatki, które łatwo przygotować i które smakują właściwie każdemu. Będą idealne na lunch do pracy. Sałatka Cobb – kurczak, awokado i jajko Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej kuchni, złożony z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. Dzięki kurczakowi i jajku porządnie się nią najesz. Dzięki awokado, które(...)cudo przygotujesz w 15 minut. Sprawdź przepis. Misa mocy – czyli zdrowie i energia Ta super zdrowa misa mocy z pieczonymi jajkami, upieczoną na chrupko cieciorką, pomidorami, awokado i sałatą idealnie sprawdzi się na lunch i na śniadanie. Wszystko polane miodowym dresingiem… Sprawdź przepis. Sałatka z komosą, rukolą i chorizo Orzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz
Niedzielny kucharzCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie pomidorów i awokado. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 4 pomidory - 1 dojrzałe, miękkie awokado - pół opakowania sera typu feta - kiełki brokułu - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szczyptę soli - świeżo zmielony pieprz 1. Pomidory kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. 2. Awokado kroimy
Bez CebuliLekka sałatka w kolorach wiosny z egzotycznymi owocami, błyskawiczna w przygotowaniu. Do podania ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki: awokado mango rukola, roszponka lub mix sałat garść orzechów włoskich na sos: 4 lyżki oliwy łyżka octu winnego lub soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony Mango i awokado obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, orzechy uprażyć na suchej(...)patelni i posiekać. Wymieszać składniki sosu. Na talerzu ułożyć porcję rukoli, następnie mango i awokado. Polać całość sosem i posypać orzechami
wyzwania kuchenneczubate łyżki ricotty Przygotowanie Sos : wszystkie składniki połączyłem, dokładnie wymieszałem, aby w efekcie powstała emulsja. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni. Gruszkę obrałem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Awokado obrałem pokroiłem w kostkę, skropiłem sokiem z cytryny. Z granatu wyłuskałem ziarna. Odłożyłem 4 łyżki ziarenek. Z pozostałych wycisnąłem sok. Na talerzu rozłożyłem sałatę ( insalatina ), na niej pokroją gruszkę, awokado(...)ricottę. Polałem sosem, ale nie po gruszce i awokado ( zmienią kolor ). Całość posypałem uprażonymi orzeszkami, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G KitchenKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą
Szalona Kuchnia EwelinyKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą
Szalona Kuchnia Eweliny