arbuz - 1708 przepisów (strona:27/114)

Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 186

zewnętrznych. Spośród przepisów z malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon na soczyste arbuzy. Okres ich łatwej dostępności trwa aż do końca wakacji. Owoce te doskonale gaszą pragnienie, ponieważ nawet(...)proc. składają się z wody. Aby ułatwić sobie porcjowanie arbuzów, warto kupić specjalny krajacz. W czerwcu rozpoczyna się także sezon na czereśnie. W Polsce trwa on niestety dość krótko. Owoce te są zwykle dostępne niewiele ponad miesiąc, od czerwca do pierwszych dni lipca. Na szczęście ich zbiory z reguły są bardzo obfite. Można kupić ich cały zapas, a następnie wykorzystać

Kulinarne Przeboje
Sałatka z arbuzem i serem feta 194

Widziałam tę sałatkę u tylu osób i każdy się zachwycał więc musiałam zrobić ją i ja. Nie kierowałam się konkretnym przepisem, robiłam wszystko na "czuja" i wyszło przepyszne!  Arbuz z fetą to idealne połączenie - naprawdę! Składniki na 2 porcje: 1 szeroki plaster arbuza 1/4 kostki sera feta półtłustego 4 garście rukoli 1/3 cebuli 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki.  Cebulę kroimy w piórka i namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy.  Składniki na sos mieszamy.  Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy

Czarnawisienka
Koktajl intensywnie orzeźwiający 164

Sprawia, że koktajl zyskuje ciekawy smak Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery w dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel(...)cytryny oraz opcjonalnie możesz dodać miód. Całość dokładnie zblenduj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Koktajl przelej do wysokich szklanek, podawaj schłodzony. Smacznego Czytaj więcej – hiszpańskie gazpacho z arbuzem Artykuł Koktajl intensywnie orzeźwiający pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z arbuzem, serem feta, oliwkami i... 169

lubi i jaki składnik może dominować w Waszej sałatce. To już Wasz gust i Wasz smak. Mam nadzieję, że skusicie się na tę smaczna sałatkę. Składniki: połowę średniej wielkości arbuza ok. 120 g sera feta czarne oliwki bez pestek zielone winogrona bezpestkowe mandarynki (z puszki) listki świeżej mięty listki bazylii pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mój arbuz ważył ponad(...)pół, a następnie w grubsze krążki. Odcięłam skórkę i pokroiłam kostkę. Oliwki odcedziłam z zalewy, część z nich i część   winogron przekroiłam na połówki. Na półmisku rozłożyłam kostki arbuza, a następnie układałam oliwki i winogrona. Na wierzchu rozkruszyłam ser feta. Całość okrasiłam pociętymi listkami mięty i bazylii.  Sałatkę można podać również w formie szaszłyków . Dla podkreślenia   delikatności

Kuchnia u Krysi
Smoothie arbuzowo-brzoskwiniowe 217

Smoothie bardzo letnie i bardzo aromatyczne. Doskonałe na ostatnie cieple dni, aby zatrzymać wspomnienie smaku lata na dłużej. Składniki: – 3 brzoskwinie – ćwiartka arbuza   Wykonanie: – Brzoskwinie ze skórką zmiksować z arbuzem obranym ze skórą i bez pestek. – Przed zmiksowaniem mocno schłodzić arbuza, wtedy koktajl będzie zimny

To co kocham
Koktajl arbuzowo-bananowy 152

Pyszny, prosty i orzeźwiający koktajl w sam raz na upalne dni ale nie tylko. Wykorzystałam banany, które bardzo często goszczą w moich koktajlach oraz soczystego arbuza. Owoce były słodkie więc nic już nie dosładzałam. składniki: ok 800 g arbuza bez skóry 3-4 małe banany sok z limonki Banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Arbuza wypestkować

Monia miesza i gotuje
Lody arbuzowe z kiwi 190

jest tak banalne i proste, ze wstyd byłoby nie spróbować. W dzisiejszych lodach nie ma potrzeby dodatku cukru, jeśli tylko użyjesz doirzałych, słodkich owoców. Dodatek kiwi doskonale przełamuje słodycz arbuza! Polecam, świetna ochłoda na upalne dni! Na lody z kiwi zapraszam  tutaj . Składniki na 6 foremek: około 500 g arbuza 2 owoce kiwi foremki patyczki Wykonanie: arbuza pokroić, odkroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM 164

dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie(...)składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 306

sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady 50% kakao 1/2 szkl cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny Gellwe mus arbuzowy 800 ml miąższu z arbuza 3 łyżki żelatyny Gellwe sok z cytryny ok. 5 łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką(...)całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami. 3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. 4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek. 5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Gazpacho z arbuzem 149

zupa to gazpacho! Znakomicie chłodzi i orzeźwia, a co najważniejsze smakuje wprost rewelacyjnie. Jeśli miałbym wybrać swoją ulubioną hiszpańską potrawę z pewnością byłby to jeden z ichniejszych chłodników. Dodatek arbuza w pomidorowym gazpacho dodaje fajnej słodyczy i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej orzeźwiające. Ja podaję je najczęściej ze świetnie kontrastującym przez słony smak serem bałkańskim lub fetą i listkami(...)świeżej mięty. Totalny odlot! * SKŁADNIKI na ok. 5-6 porcji 500 g pomidorów 500 g arbuza kawałek czerstwej bagietki 2 ząbki czosnku mała papryczka chili 50 ml oliwy z oliwek 25 ml octu winnego 120 g sera feta kilka listków młodej mięty sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Pomidory natnij delikatnie na krzyż, sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pozbaw

Food Square
Arbuzada - napój z arbuza, wersja dla dorosłych 164

prawdę subtelny, ale mimo wszystko wyczuwalny ;-) Dla młodszych przygotować możemy typową arbuzadę , o której pisałam jakiś czas temu. Starsi natomiast mogą delektować się swoim arbuzowym radlerem ;-) SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego arbuza (wystarczy na kilka porcji) - syrop z kwiatów czarnego bzu - sok z cytryny (można pominąć) - ulubione piwo Arbuza obieram, kroję na kawałki, dokładnie blenderuję. Całość przelewam przez sito, aby pozbyć się(...)łupek i pestek. Do 1/3 naczynia wlewam schłodzone piwo, dodaję 1 łyżkę syropu z kwiatów bzu , uzupełniam sokiem z arbuza. Pyszny, orzeźwiający napój gotowy ;-) SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować  Wielopokoleniowo na facebook'u  - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji  Wielopokoleniowo na Instagramie    - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki

Wielopokoleniowo
Arbuzowa pizza z owocami i jogurtem (Pizza di anguria con frutta e yogurt) 192

Pizza  nie zawsze musi być przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego. Do zrobienia pizzy możemy wykorzystać również plastry arbuza, jogurt naturalny lub owocowy i du ż ą  ilość świeżych owoców. W ten sposób uzyskamy przepyszn ą  propozycję na śniadanie lub podwieczorek dla naszych małych pociech, ale nie tylko ;)     Owocowa pizza jest prosta(...)spensierato. La pizza sarà quindi molto gustosa, leggera e fresca, l’ideale per i giorni più caldi dell’estate. Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 4 okrągłe plastry arbuza 4 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego 200 g czerwonych porzeczek 200 g borówek 200 g jeżyn listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji **** INGREDIENTI (per 4 porzioni) 4 fette

La grande e la piccola cuoca
Koktajl arbuzowy z truskawkami 216

koktajl również dla dorosłych, nadający się na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie to na prawdę kilka minut.  Urozmaicajcie Wasze spotkania i zaimponujcie innym.   Składniki: 500 g arbuza bez pestek 300 g truskawek listki mięty (ok 10) szklanka lodu łyżka miodu 100 ml wódki (wersja dla dorosłych) Przygotowanie: arbuz, truskawki, miętę, miód, lód i ewentualnie alkohol umieszczamy(...)kielichy blendera. Włączamy robot na maksymalne obroty i wszystko miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, dekorujemy świeżym arbuzem i mięta.  Smacznego

Niezły Młynek
Napój truskawka-arbuz-rabarbar 125

który poprawia samopoczucie i doskonale gasi pragnienie. Mocno orzeźwiający, pachnący latem i słońcem, idealny podczas leżakowania pod chmurką. Składniki (2-3 porcje): 500 g truskawek Plaster (350 g) arbuza 1 młoda, cienka łodyga rabarbaru 0,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: 1) Arbuza, truskawki oraz rabarbar wcześniej dobrze schłodzić w lodówce. 2) Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki

Fitsweet.me
Lemoniada arbuzowo - rabarbarowo - miętowa 195

czerwiec. Wielkimi krokami zbliżamy się do lata i coraz cieplejszych wręcz upalnych dni. Na ugaszenie pragnienia i ochłodę polecam domowej roboty lemoniady. Dziś bardzo różowa smaczna i orzeźwiająca z arbuza i rabarbaru z dodatkiem mięty. W ogrodzie robi się coraz piękniej,rozkwitają kolejne krzewy i kwiaty a wśród nich moje ulubione piwonie. Nie mogłam się oprzeć ich urokowi i musiałam(...)uwiecznić.  ok. 1 kg łodyg rabarbaru 2,5 litra wody 3/4 szkl. cukru garść świeżej mięty 1/2 średniego arbuza kostki lodu   Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić i przecedzić. Z arbuza usunąć skórę i pestki,miąższ zmiksować

Kolorowa kuchnia Elki