Ramen większość z nas kojarzy z japońską zupą składającą się z bulionu i różnych dodatków. Oryginalnie jednak samo słowo "ramen" nie oznaczało dania jako takiego, a było nazwą konkretnego makaronu, który do tej zupy się dodaje. Jest to specyficzny rodzaj makaronu powstający z mąki, wody i soli ługowej, dzięki czemu charakteryzuje się dużą sprężystością. Ramen jest bardzo popularny w kuchni japońskiej. Jest smaczny, sycący i charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością. Skład ramenu może zmieniać się nie tyl... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...