Ramen większość z nas kojarzy z japońską zupą składającą się z bulionu i różnych dodatków. Oryginalnie jednak samo słowo "ramen" nie oznaczało dania jako takiego, a było nazwą konkretnego makaronu, który do tej zupy się dodaje. Jest to specyficzny rodzaj makaronu powstający z mąki, wody i soli ługowej, dzięki czemu charakteryzuje się dużą sprężystością.
Ramen jest bardzo popularny w kuchni japońskiej. Jest smaczny, sycący i charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością. Skład ramenu może zmieniać się nie tylko w zależności od regionu, w którym jest robiony, ale także od pory roku.
Biorąc pod uwagę różnorodność ramenu porwałam się na przygotowanie jego spolszczonej wersji.
Ramen - przepis na 8 porcji
Do przygotowania ramenu będą Ci potrzebne:
- kilogram szpondra lub antrykotu,
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 dymki,
- 20g pieczarek,
- 250g makaronu ramen,
- 4 jajka,
- 2,5 litra wody,
- 70ml sosu sojowego,
- papryczka chili,
- 2cm imbiru,
- kilka ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Nie sól ługowa a kansui.
OdpowiedzUsuńKansui to wodny roztwór węglanu potasu, a sól ługowa to wodny roztwór wodorotlenku potasu. Obie substancje dodaje się dodaje się do makaronu w tym samym celu - alkalizacji makaronu, co wpływa na jego smak i konsystencję.
UsuńTo, która substancja jest dodawana zależy być może od miejsca produkcji makaronu.