Jak wykorzystać żółtka jaj?

Jak wykorzystać żółtka jaj?

Spożywanie dużej ilości jaj przez lata było na cenzurowanym. Na początku lat 70. ubiegłego wieku opublikowano zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, według których powinniśmy ograniczyć ilość jajek do 3 sztuk w tygodniu ze względu na zawarty w nich cholesterol. Cały czas przeprowadza się jednak nowe, dokładniejsze badania, trwające dłuższe okresy czasu i na ich podstawie dokonuje się rewizji wydanych wcześniej zaleceń. Obecnie według rekomendacji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego jajka n...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.