Spożywanie dużej ilości jaj przez lata było na cenzurowanym. Na początku lat 70. ubiegłego wieku opublikowano zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, według których powinniśmy ograniczyć ilość jajek do 3 sztuk w tygodniu ze względu na zawarty w nich cholesterol. Cały czas przeprowadza się jednak nowe, dokładniejsze badania, trwające dłuższe okresy czasu i na ich podstawie dokonuje się rewizji wydanych wcześniej zaleceń. Obecnie według rekomendacji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego jajka n...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...