Papryka – królowa jesieni i kuchni węgierskiej należy do rodziny roślin psiankowatych i przywędrowała do nas z Ameryki Południowej. “Uprawa papryki rozpowszechniła się we wszystkich krajach Europy południowej. W Polsce spotyka się ją jednak rzadko, gdyż źle znosi niskie, wiosenne temperatury” – taką informację znalazłam w książce “Na nasze stoły. Warzywa mało znane” z 1976 roku. Te czasy na szczęście już dawno minęły, a papryka jest dostępna przez cały rok. Oczywiście najlepiej kupować ją w sezonie kiedy...
Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...Nazywam się Ksenia. Jestem studentką dietetyki, która każdą wolną chwilę spędza w kuchni. Założyłam bloga wiecejwarzyw.pl, żeby dzielić się z Wami pomysłami na to jak wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej warzyw, o których niestety często zapominamy.