Większości z nas kotlety jajeczne kojarzą się z kuchnią PRL-u, mlecznymi barami i szkolnymi stołówkami. Potrawa ta sięga jednak czasów przedwojennych. Najstarszy przepis, jaki odnalazłam, zapisany został na kartach książki E. Kiewnarskiej z 1929 roku. Domniemać można, iż powstanie tego dania wymusiło samo życie. W […] Artykuł Kotlety jajeczne pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni .
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...