Sk ładniki: 1- 1 1/2 szklanki ziaren kawy ,zmiażdżonej w moździerzu 3 szklanki wody 4 szklanki cukru trzcinowego laska wanilii 2 szklanki -500ml rumu 2- 3 ziarna kakaoca, opcjonalnie 1 kawa łek skórki pomarańczowej, Wykonanie Kawałki kawy zalać 2 szklankami wody i zagotować pod przykryciem ,pozostawić do zaparzenia się kawy i schłodzenia napoju. Cukier zagotować z reszta wody ,do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną kawę i syrop połączyć w słoiku. Dodać laskę wanilii -środek , kawałek skorki z mandarynki,lub ... czytaj dalej...
Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..