Jajka na zielono czyli z cytrynowo-czosnkową pastą z awokado i żółtek. Bardzo smaczne na kolację lub imprezkę. Składniki: – 5 jajek – 1 awokado – sok z 1 cytryny – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku – papryka do dekoracji Wykonanie: – Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół, wyjąć żółtka. – Awokado obrać, wyjąć pestkę i zmiksować miąższ z żółtkami i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. – Farsz nakła... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...