Konfitura z czerwonych pomarańczy

Konfitura z czerwonych pomarańczy

Konfitura z czerwonych pomarańczy

Czerwone pomarańcze to owoce, na które nie mogłam w sklepach natrafić dość długo. Nie jakiś rarytas, ale są mniej okazałe i droższe niż zwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt.Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami ukryte było pomiędzy wieloma kartonami innych cytrusów. Ale wypatrzyłam i zdobyłam ! Są bardzo soczyste więc najlepiej nadają się na sok, ale pomy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pomarańcze, konfitura, mielone, przetwory

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Żak, 22 stycznia 2014 13:09:42

takiej jeszcze nie jadłam, świetny pomysł:)

Aska gotuje, 22 stycznia 2014 15:18:07

uwielbiam czerwone pomarancze jednak tylko swieze, bo po co zabijac ich smak taka iloscia cukru:( lecz mimo tego kolor ma sliczny i prezentuje sie apetycznie:).Pewnie i skusila bym sie na odrobine:)Pozdrawiam

Iza Kulińska, 22 stycznia 2014 15:41:21

te, które kupiłam, były bardzo kwaśne więc cukru jak na konfiturę z kwaśnych owoców nie jest za dużo - ale oczywiście kwestia gustu. Bardzo smakował mi sok, chociaż sam znów zbyt kwaśny więc połączyłam z jabłkowym i marchewką

Ash, 22 stycznia 2014 16:16:52

Uwielbiam sok z czerwonych pomarańczy, ale na same owoce nie udało mi się jeszcze nigdzie trafić :( A szkoda, bo ta konfitura wygląda bosko.

Anonymous, 22 stycznia 2014 19:43:48

Witam serdecznie Pani Izo wspaniały blog same smakołyki codziennie zaglądam na Pani stronę i dziś taka wspaniała konfitura czy do niej muszę dodać cynamon i anyż ponieważ nie przepadam za nimi pozdrawiam.Kasia

Iza Kulińska, 22 stycznia 2014 20:26:11

dzięki za miłe słowa :) dodatek anyżu czy cynamonu możesz pominąć - dodaj samą wanilię albo w ogóle zrezygnuj z przypraw - same owoce też mają mnóstwo smaku i aromatu

bryssska, 22 stycznia 2014 23:00:53

ja chyba też jeszcze nie jadłam czerwonych, a jestem pomarańczocholiczką i w zimowym okresie pochłaniam ich duże ilości

tu-tusia, 23 stycznia 2014 11:43:19

Wygląda przepięknie!