Czerwone pomarańcze to owoce, na które nie mogłam w sklepach natrafić dość długo. Nie jakiś rarytas, ale są mniej okazałe i droższe niż zwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt.Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami ukryte było pomiędzy wieloma kartonami innych cytrusów. Ale wypatrzyłam i zdobyłam ! Są bardzo soczyste więc najlepiej nadają się na sok, ale pomy... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
uwielbiam czerwone pomarancze jednak tylko swieze, bo po co zabijac ich smak taka iloscia cukru:( lecz mimo tego kolor ma sliczny i prezentuje sie apetycznie:).Pewnie i skusila bym sie na odrobine:)Pozdrawiam
te, które kupiłam, były bardzo kwaśne więc cukru jak na konfiturę z kwaśnych owoców nie jest za dużo - ale oczywiście kwestia gustu. Bardzo smakował mi sok, chociaż sam znów zbyt kwaśny więc połączyłam z jabłkowym i marchewką
Uwielbiam sok z czerwonych pomarańczy, ale na same owoce nie udało mi się jeszcze nigdzie trafić :( A szkoda, bo ta konfitura wygląda bosko.
Witam serdecznie Pani Izo wspaniały blog same smakołyki codziennie zaglądam na Pani stronę i dziś taka wspaniała konfitura czy do niej muszę dodać cynamon i anyż ponieważ nie przepadam za nimi pozdrawiam.Kasia
dzięki za miłe słowa :) dodatek anyżu czy cynamonu możesz pominąć - dodaj samą wanilię albo w ogóle zrezygnuj z przypraw - same owoce też mają mnóstwo smaku i aromatu
ja chyba też jeszcze nie jadłam czerwonych, a jestem pomarańczocholiczką i w zimowym okresie pochłaniam ich duże ilości