Cześć! No to robota zrobiona! Przed świątecznie z aromatem i po starowiejsku. Od kilku lat mamy w zwyczaju robić swoje wędliny. Solanka: * na 9 litrów wody 660 g soli peklowej * 1 torebka liści laurowych * 1 torebka ziela angielskiego * główka czosnku Podgrzałam część wody z solą. Kiedy sól się rozpuściła dolałam pozostałą jej część. Wrzuciłam ziele, liść i rozgniecione ząbki czosnku (wraz z łupiną). Zalałam tak przygotowaną solanką wcześniej oczyszczone i przygotowane mięso. Testowałam różne dodatki do solanki... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Uwielbiam "stać przy garach". Uwielbiam jeść, testować nowe smaki. Na co dzień pracuję jako księgowa a po pracy kuchnia jest wyłącznie moja :D
Zapraszam do poczytania z moimi zmaganiami z garami:D Smaki dzieciństwa, próby odtworzenia kuchni włoskiej, azjatyckiej.