Beszamel to biały sos, którego podstawą jest zasmażona na maśle mąka oraz mleko. Z mąki i masła najpierw przygotowuje się zasmażkę, którą należy smażyć do momentu ugotowania się mąki. Jeśli po skosztowaniu zasmażki nadal jest w niej wyczuwalna mąka, oznacza to iż mąka nie jest ugotowana i należy ją smażyć nieco dłużej. Kolejno do usmażonej mąki, nie na raz a mniejszymi strużkami dodawane jest mleko. Bardzo ważne jest, aby od początku czyli od momentu połączenia masła z mąką, aż do końca czy doprawienia sosu, mies... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...