Dżem czereśniowy z pektyną

Dżem czereśniowy z pektyną

Dżem czereśniowy z pektyną

Ostatnio jest moda na dżemy bez cukru i dżemy bez dżemixów itp. Ja też od czasu do czasu używam różnych zamienników także tym razem użyłam pektyny, która zagęściła dżem. Czereśnie to moje ulubione owoce, dlatego po prostu musiałam je zamknąć w słoiku :).   Dla kogo: dla fanów czereśni dla posiadających sad dla chcących zamknąć czereśnie w słoiku :) Składniki: 1kg czereśni  300g cukru 10-12g pektyny Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Czereśnie umyć, usnąć ogonki i wydrylować. Owoce... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mania Wypiekania

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.