Niskosłodzony dżem malinowy z pektyną.

Niskosłodzony dżem malinowy z pektyną.

Niskosłodzony dżem malinowy z pektyną.

Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor.. aż chce się go wyjadać ze słoiczka łyżeczka po łyżeczce, do dna! :) Pektyna, którątutaj stosuję jest w pełni naturalna i pięknie zagęszcza owoce. Potrzebujemy: 900 g malin 3 łyżki cukru 10 g pektyny  odrobina wody Maliny umieszczamy w garnku z grubym dnem, wsypujemy cukier i gotujemy. Od momentu zagotowania się owoców, temperaturę wrzenia utrzymujemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie pektynę rozpuszc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu MamaOskarka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.