Składniki: (ok. 30 sztuk ) (szklanka 25 ml) Mąka pszenna 500 g Twaróg tłusty/półtłusty lub mielony 250 g Cukier 1/2 szklanki Jajka duże 2 Masło 50 g Śmietana 18% 2 łyżki Ocet łyżka Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać okręgi a dziurki zrob... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię :)