Olej, masło, oliwa, tłuszcz – co i na czym smażyć

Olej, masło, oliwa, tłuszcz – co i na czym smażyć

Olej, masło, oliwa, tłuszcz – co i na czym smażyć

Tłuszcze są wartościowym źródłem energii oraz budulcem błon komórkowych, niezbędnym do produkcji wielu hormonów. Organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcze powszechnie wykorzystywane są do smażenia. Każdy posiada tzw. punkt dymienia – temperaturę, po osiągnięciu której zachodzą w nim negatywne zmiany fizykochemiczne. W rezultacie obróbka cieplna doprowadza do utraty korzystnych właściwości tłuszczu, na rzecz uwolnienia substancji szkodliwych dla zdrowia. Co najlepiej wybrać do s... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne Przeboje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.