Co prawda zima to nie okres na robienie przetworów ale od wszystkiego są przecież wyjątki ;) Jednym z nich jest właśnie zimowy dżem z gruszek. Bardzo aromatyczny, pełen rozgrzewających dodatków, które nadają mu przytulności, tak bardzo pożądanej w chłodne i ciemne dni. Idealny na miękkiej chałce, chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do deski serów. Świetnie komponuje się z wyrazistymi serami pleśniowymi. Gruszki są wciąż dostępne, dlatego warto poświęcić chwilę, aby zamienić je w ten... czytaj dalej...
Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)