Na kolejną partię słodkiego syropu kwiatów już nie uzbieram. Sezon na przepiękne białe baldachy czarnego bzu właśnie mija, ale jeszcze gdzieniegdzie można uszczknąć ostanie kwiatostany czerwcowego zapachu. Udaje mi się zerwać mały bukiecik i zdążyć do domu przed burzową zawieją. Za oknem dzieje się prawie koniec świata, a ja zasypuję cukrem truskawki i wiążę mój mały bukiecik bzu sznureczkiem w rytmach Lambady, którą właśnie puścili w radio. Biodro w lewo, biodro w prawo...i tak sobie myślę, że z tej mojej ... czytaj dalej...
Coraz częściej mówi się o szerokim zastosowaniu czarnego bzu.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)