Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowej

Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowej

Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowej

 Pyszne chrupiące ogóreczki, które zimą można wykorzystać do kanapek, burgerów lub jako przekąskę.  Składniki (na 8 niewielkich słoiczków): 2 kg ogórków (średniej wielkości, ale nieprzerośniętych) ziele angielskie liść laurowy gorczyca Zalewa: 1 litr wody  1 szklanka octu 10% (250ml) 1 i 1/3 szklanki cukru 1 słoiczek musztardy miodowej (185g)  3 płaskie łyżki soli kamiennej Sposób przygotowania:  1. Składniki zalewy przełożyć do garnka, doprowadzić prawie do wrzenia i przestudzić.&nbs... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia domowa Ani

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.