Pyszne chrupiące ogóreczki, które zimą można wykorzystać do kanapek, burgerów lub jako przekąskę. Składniki (na 8 niewielkich słoiczków): 2 kg ogórków (średniej wielkości, ale nieprzerośniętych) ziele angielskie liść laurowy gorczyca Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% (250ml) 1 i 1/3 szklanki cukru 1 słoiczek musztardy miodowej (185g) 3 płaskie łyżki soli kamiennej Sposób przygotowania: 1. Składniki zalewy przełożyć do garnka, doprowadzić prawie do wrzenia i przestudzić.&nbs... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...