Przyszła pora i na ogórki. W tym roku ukisiłam już 30 słoików, zrobiłam też 12 konserwowych. A najmniejsze ogóreczki przygotowałam takie w zalewie musztardowej. Będą w sam raz do chrupania w towarzystwie kanapki 😂 Składniki: ok 2 kg malutkich ogórków 1 litr wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli niejodowanej ziele angielskie gorczyca ząbki czosnku 1 nieduża czerwona papryka 2 pełne łyżeczki musztardy (dowolnej o kremowej konsystencji, u mnie kremska) Sposób przygoto... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...