5 jajek ugotowanych na twardo, 1 puszka sardynek wędzonych, sok z cytryny, ostra papryczka, sól, pieprz, natka kolendry, Wyjąć sardynki z puszki, rozgnieść. Oliwy nie wylewać. Papryczkę posiekać. Jajka obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka. Rozetrzeć. Dodać do nich sardynki, wymieszać. Doprawić do smaku posiekaną ostrą papryczką, sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Po trochę wlewać oliwę z sardynek, do otrzymania pożądanej konsystencji. Spody białek lekko ściąć, aby równ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...