Gruszki do octu powinny być dojrzałe lecz jeszcze lekko twarde. Zbyt miękkie rozgotują się i nie będą super. 2 kg gruszek, 1 l octu jabłkowego 6%, 600 g cukru, 2 -3 laski cynamonu, 10 – 14 goździków, kwasek cytrynowy lub sok cytrynowy, 1/2 l wody, Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Gdy syrop się zagotuje wkładać partiami gruszki i gotować około 20 minut - g... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...