Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Żadne tam tegoroczne odkrycie, żeby nie było. To odkrycie zeszłoroczne, przepyszne. W tym roku spróbuję dla odmiany zakisić marchewkę. Taki plan. Na zdrowie. Składniki: 4 pęczki rzodkiewek 1 l wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 gałązki kopru 3 ząbki czosnku 3 małe kawałki korzenia chrzanu 1 czubata łyżka soli kamiennej (przepis na 1 słoik 1l i 1 słoik 0,5l) Wodę zagotowujemy z solą, studzimy. Rzodkiewki myjemy i odcinamy od liści. Do wyparzonych słoików (proporcjonalnie, czyli do większego słoik... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kardamonovy

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.